Kaip rašo www.euobserver.com, nepaisant neseniai atskleistų faktų dėl telefoninių skambučių pasiklausymo bei sekimo, kurį vykdė JAV Nacionalinio saugumo agentūra, duomenų apsaugos tema nepateko į antrojo derybų raundo darbotvarkę, kuri buvo atidėta dėl spalio mėn. JAV vyriausybės darbo sustabdymo.

Susitikimo dėmesio centre atsidūrė energetikos ir žaliavų klausimai bei bendresnio pobūdžio diskusijos dėl reguliacinių bei techninių standartų.

Dar anksčiau vartotojų teisių apsaugos grupės bei nevyriausybinės organizacijos išreiškė baiminimąsi, kad susitarimas gali sušvelninti ES aplinkosaugos bei maisto saugumo standartus, tarp kurių ir genetiškai modifikuoti produktai.

„Friends of the Earth Europe“ organizacijos direktorė Magda Stoczkiewicz teigia, kad ji labiau nei kada anksčiau susirūpinusi tuo, kad didžiosios įmonės vertina šią sutartį kaip šansą atsikratyti įstatymų, užtikrinančių gyventojų ir aplinkos apsaugą.“

„Neįtikėtina, kad ES ir JAV diskutuoja dėl planų leisti įmonėms paduoti vyriausybes į teismą, jei jos mano, kad šių pelnui kenkia demokratiniu būdu priimti sprendimai. Neperdėsiu pasakydama, jog tai – tiesioginis puolimas prieš demokratiją“, - pridūrė M. Stoczkiewicz.

Lapkričio 15 d. surengtoje spaudos konferencijoje, derybininkai atkakliai tvirtino, jog ši sutartis netaps kova dėl investicijų.

„Šios derybos nėra, kartoju, jos nėra skirtos standartų sušvelninimui ar aukštų vartotojų, aplinkos standartų ar kitų saugumo priemonių globalizavimui“, - patikino vyriausiasis ES derybininkas Ignacio Garcia Bercero.

Abi derybų pusės nebuvo linkusios atskleisti derybų rezultatų, tačiau vyriausiasis JAV derybininkas Danas Mullaney pasakė reporteriams, kad kol kas dar nieko nėra galutinai nuspręsta.

ES siekia padidinti reguliacines sąsajas tarp dviejų jurisdikcijų tam, kad būtų pagerintas rinkos prieinamumas šalių įmonėms, nepaisant JAV finansų ministerijos skeptiškumo šiuo klausimu. D.Mullaney patvirtino, kad oficialios derybos dėl finansinių rinkų dar tik įvyks.

Abi derybų pusės pažymėjo, jog jos išpublikuos finansinę padėtį atspindintį dokumentą, po kurio bus surengtas naujas derybų raundas, kuris, kaip tikimasi, įvyks gruodžio 16 d. Vašingtone.

ES atstovai pripažįsta, kad sutartis vargu ar bus pasirašyta 2014 m., kalbama, kad anksčiausiai ši sutartis gali būti pasirašyta 2015 m. Šiai sutarčiai turės pritarti Europos Parlamentas (EP) ir JAV Kongresas.