„Jei kandidatų nebus labai daug, pirminių atrankos testų neturėtų būti. Todėl pildantieji paraiškos formas internete Eu-Careers.eu turėtų ypač atidžiai užpildyti skyrelį apie išsilavinimą ir patirtį konkrečioje srityje, nes pagal tai bus daroma pirminė atranka. Taip pat būtina turėti dokumentus, įrodančius darbo patirtį ir išsilavinimą“, - DELFI sakė Agnė Martikonienė, ES Personalo atrankos tarnybos skyriaus vedėja. Jei kandidatų bus labai daug, bus organizuojamas ir pirminis atrankos testas.

Du atrankos etapai

Pirmasis testas kompiuteriu laikomas bet kuriose ES šalyje narėje, taip pat Ženevoje, Niujorke, Šanchajuje ar Sidnėjuje. Čia tikrinamas teksto supratimas, kompiuteriniai įgūdžiai, abstraktus mąstymas ir, neprivalomai, kandidato orientacija su darbu susijusiose situacijose.

„ES žinių testo nebėra, jos tikrinamos antrame etape“, - pasakoja specialistė. Anot jos, jei kandidatas nori dirbti plataus profilio darbą, jo gyvenimo aprašymas (CV) įtakos beveik neturi – vertinami praktiniai įgūdžiai. Geriausiai išlaikiusieji pirmąjį testą kviečiami pusdieniui į Briuselį, vertinimo centrą, kur imituojama darbo aplinka.

Atrankos specialistai sudarė 8 kompetencijų sąrašą, kurių ir ieškoma visuose kandidatuose.
„Tai gebėjimas analizuoti, spręsti problemas, gera komunikacija, rezultatyvumas, žmogaus noras ir gebėjimas mokytis, prioritetų nustatymas ir organizuotumas, atsparumas stresui, darbas su kitais. Siekiant administratoriaus darbo – sugebėjimas būti lyderiu“, - pasakoja specialistė. Taip pat be savo gimtosios būtina mokėti vieną iš trijų pagrindinių ES kalbų: anglų, vokiečių arba prancūzų. Viena iš jų ir bus laikomi visi testai.

Galios ilgiau nei metus

Paprastai per minėtus testus atrinkti specialistai į rezervo sąrašą įtraukiami metams. Tai reiškia, kad per metus jiems gali būti pasiūlytas darbas iš ES institucijų. Anot A. Martikonienės, dabar paskelbtų specialybių specialistų rezervas galios veikiausiai ilgiau nei metus.

Balandžio viduryje baigėsi konkursas į plataus profilio specialistų vietas. Daugiau kaip 51 tūkst. asmenų pateikė paraiškas jame dalyvauti. Iš viso numatytos 323 administratorių vietos ES institucijose. Lietuvių aplikavo 971, tai sudarytų beveik 1,9 proc. nuo visų aplikavusiųjų, kuomet Lietuvos gyventojai sudaro 0,66 proc. ES gyventojų. Vasarą ketinama rengti priėmimą vertėjams, metų pabaigoje – asistentams.