Šią savaitę griežtai Europos parlamento sukritikuotas dėl prieštaringai vertinamo Vengrijos žiniasklaidos įstatymo, vyriausybės premjeras Viktoras Orbanas pasigailėjimo neprašė ir nesulaukė. Vienas europarlamentaras pasišaipė iš premjero jį pavadinęs „Europos Chavezu", su aiškia nuoroda į demagogiją skleidžiantį Venesuelos prezidentą. Tuo tarpu V.Orbanas pareiškė, kad kaltinimai diktatorišku elgesiu yra „antausis“ Vengrijos rinkėjams, atvedusiems jį į pergalę per praėjusių metų balandžio rinkimus.

Tačiau Strasbūro nepasitenkinimas užduoda kelis rimtus klausimus tiek 2004 m. Sąjungos nare tapusiai Vengrijai tiek pačiai ES. Oponentai žiniasklaidos įstatymą vertina kaip politinį kaištį, kuriuo siekiama užgniaužti spaudos laisvę Vengrijoje ir nutiesti platformą populistinėms „reformoms“, savarankiškai ekonominei politikai ir konstituciniams pokyčiams, keliantiems grėsmę demokratijai ir asmens laisvėms. V.Orbanas kaltinimus neigia. Tačiau jei tai tiesa, ką turėtų daryti ES? Kokių priemonių turėtų imtis Briuselis, susidūręs su ES valstybių „nesąžiningumu“?

Europos Komisijos narė Neelie Kroes šią savaitę pareiškė, kas pirminiais tyrimais nustatyta, jog naujasis įstatymas neatitinka laisvos ir nepriklausomos spaudos principų, ir apie tai ES pranešė Budapeštui. N.Kroes taip pat išvardino įstatyme išdėstytus reikalavimus visoms žiniasklaidos priemonėms skelbti tik „subalansuotą informaciją“. Komisarė neatskleidė, kada tyrimas bus baigtas ir kokių veiksmų ES imsis, jeigu Vengrija neatsižvelgs į jo išvadas.

Pasak V.Orbano, įstatymas bus pakeistas tik tuo atveju, jei bus nustatyta, kad jis pažeidžia ES teisės aktus. Tuo pačiu jis paprašė ES narių nesikišti į šalies vidaus politiką bei apkaltino Prancūziją ir Vokietiją dėl skubotų vertinimų. „Jokiai valstybei ar tautai nesuteikta teisė kritikuoti. ES ketinimai perrašyti įstatymą yra diskriminuojantys“, - sakė jis.

Nuo sausio 1 d. Europos Tarybai pirmininkavimą perėmusios Vengrijos premjeras aiškiai leido suprasti, kad Briuselio kišimasis į jo šalies vidaus politiką pirmininkavimo laikotarpiu sukels didelių nemalonumų. „Jeigu maišysite šiuos du dalykus, būsiu pasirengęs kovai... Tai pakenks ne tik Vengrijai, bet ir visai ES“, - sakė jis Strasbūre.