Trečiadienį, pristatydamas septintąją – galutinę – pavyzdinę Komisijos iniciatyvą, augimo ir darbo vietų kūrimo strategijos „Europa 2020“ dalį, Europos aplinkos komisaras Janezas Potočnikas sakė, jog minėtos užduotys galėtų būti susietos su neseniai patvirtintu „Europos semestru“, valstybių narių biudžetų koordinavimo ir stebėsenos sistema.

„Jei pažvelgsime į prognozuojamą populiacijos augimą per artimiausią šimtmetį bei išaugusį kylančių rinkų vartojimą, akivaizdu, jog negalime ir toliau taip pat gyventi“, - sakė J. Potočnikas. Per XX amžių pasaulio gyventojų padaugėjo keturis kartus, gamybos apimtys padidėjo 40 kartų, sugaunamų žuvų kiekiai – 35 kartus, vandens sunaudojama 9 kartus daugiau, o anglies dvideginio išmetama 17 kartų daugiau nei amžiaus pradžioje.

Naujojoje pavyzdinėje iniciatyvoje, strateginiame dokumente, nepateikiančiame jokių konkrečių pasiūlymų, EK įsipareigoja atsižvelgti į išteklių naudojimo efektyvumą visuose būsimuose pasiūlymuose dėl ES strategijų, pavyzdžiui, Sąjungos sanglaudos politikos ar bendrosios žemės ūkio politikos.

Tačiau Komisija planuoja šią vasarą parengti konkrečių užduočių sąrašą. Tokios užduotys galėtų būti oficialiai susiejamos su panašiais reikalavimais dėl valstybių narių biudžetų deficito ir įsiskolinimų ribojimo, o už jų nevykdymą Briuselis teoriškai galėtų skirti baudas.

„Galite tikėtis, kad kai kurios konkrečios užduotys bus patvirtintos per šiuos metus, norime, kad tai būtų jau „Europos semestre 2011“, - sakė J. Potočnikas. - „Manome, kad taip jos būtų geriausiai įtvirtintos bendrame valdymo procese“.

Šias naujienas labai palankiai įvertino aplinkosauginės organizacijos bei Europos Parlamento Žaliųjų partija.