Lapkričio 2 d. G.Otingeris ir I.Sečinas susitiko Maskvoje.

„G.Otingeris pasiūlė plėsti bendradarbiavimą, vystyti dialogą energetikos klausimais ir pakvietė Rusijos specialistus prisijungti prie Europos Sąjungos (ES) ilgalaikės energetikos strategijos plėtros“, - po susitikimo Rusijos pagrindinėms naujienų agentūroms sakė I.Sečino atstovas spaudai.

Paprašytas plačiau pakomentuoti aptartus planus, G.Otingerio atstovas spaudai leido suprasti, kad pasiūlymui didelė reikšmė nebuvo suteikta: „Jis (G.Otingeris) nežvelgė taip toli į ateitį, kad įtrauktų planus į 2050 metų strategijų konsultacinį procesą. Šiame procese Rusija neturi oficialaus vaidmens. Tačiau, be abejo, Komisija yra pasirengusi toliau diskutuoti su Rusijos partneriais, taip pat ir apie 2050 metų veiksmų planą, ypatingą dėmesį skirdama gamtinių dujų klausimui“.

ES ir Rusijos dialogas energetikos klausimais yra diplomatinis procesas, prasidėjęs 2000 m. spalio 30 d., siekiant sustiprinti ES energetinį saugumą.

ES iš Rusijos perkamos gamtinės dujos sudaro daugiau nei 40 proc. viso importo, 30 proc. importo sudaro nafta. ES ilgalaikės energetikos strategijos šiuo metu yra grindžiama tiekėjų įvairinimu ir atsinaujinančiais ištekliais. Tačiau Rusija pageidautų, kad ES remtų "South Stream" dujotiekį, kuris padidintų jau ir taip beveik monopolinę Rusijos poziciją eksportui iš Centrinės Azijos. Šiuo metu „South Stresam“ varžosi su ES remiamu „Nabucco“ dujotiekio projektu.

G.Otingerio ir I.Sečino susitikimas įvyko paskutinę buvusio Rusijos naftos magnato M.Chodorkovskio teismo dieną. M. Chodorkovskis Rusijos valdžios institucijų buvo suimtas 2003 m., jam pateikti kaltinimai sukčiavimu ir mokesčių vengimu. Manoma, kad jam iškeltą bylą Kremlius sufabrikavo keršydamas už įtakingo verslininko politines ambicijas. M. Chodorkovskis kaltina I.Sečiną sufabrikavus naftos bendrovės „Jukos“ žlugimą dėl politinių motyvų. I. Sečinas taip pat yra „Rosneft“ Rusijos naftos bendrovės, nusipirkusios daugiausiai „Jukos“ akcijų už labai žemas kainas, vadovas.