Netikėtai paskelbusi apie šį vizitą, ES išorės politikos vadovė Catherine Ashton sakė, kad savo kelione ji turinti paraginti Kairą kuo greičiau grįžti prie demokratinio valdymo.

"Vykstu į Egiptą sustiprinti mūsų žinios, kad privalo vykti visus įtraukiantis politinis procesas, apimantis visas grupes, kurios palaiko demokratiją", - pažymėjo C. Ashton.

Tiek įtakinga Musulmonų brolija, iškėlusi į valdžią M. Mursi, tiek ultrakonservatyvioji partija "al Nur" atsisakė dalyvauti naujoje administracijoje.

MyEP primena, kad 2013 m. liepos 4 d. Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją dėl krizės Egipte.

Joje buvo išreikštas gilus susirūpinimas dėl padėties Egipte po karinio įsikišimo.

EP pabrėžia, kad kaip galima greičiau įgaliojimai turėtų būti suteikti demokratiškai išrinktoms civilinėms valdžios institucijoms; išreiškia savo ypatingą solidarumą su visais egiptiečiais, kurie brangina savo šalies demokratinius siekius, ir ragina nedelsiant sugrįžti prie demokratinio proceso, įskaitant laisvų ir nešališkų Prezidento ir parlamentinių rinkimų surengimą visapusiškai įtrauktiname procese, dalyvaujant visiems demokratiniams dalyviams;

EP pavedė pirmininkui Martinui Schulzui perduoti šią rezoliuciją Tarybai, Komisijai, Komisijos pirmininko pavaduotojai ir Sąjungos vyriausiajai įgaliotinei užsienio reikalams ir saugumo politikai, valstybių narių parlamentams bei vyriausybėms ir Egipto parlamentui ir vyriausybei.