Vokietijos diplomatas Hansjorgas Haberis, atsakingas už 330 misijos Gruzijoje dalyvių darbą, savaitgalį pareiškė, kad Rusijos remiama Abchazija ir Pietų Osetija į savo teritorijas neįsileidžia ES stebėtojų. „Tai didina įtampą“, - pridūrė jis.

„Pietų Osetijos ir Abchazijos faktinės valdžios atsisakymas įsileisti į savo teritoriją ES stebėtojus paverčia niekais misijos dalyvių pastangas stabilizuoti padėtį. Tai, kad mes negalime lankytis teritorijose, kurias valdo Suchumio ir Cchinvalio (regionų sostinių) valdžia, mums neleidžia susidaryti aiškios nuomonės apie padėtį šiose žemėse ir malšinti jose kylančių incidentų“, - teigė H.Haberis.

Jis pagyrė Gruziją, kad ši sutiko apriboti kariuomenės dislokavimą prie ginčytinų sienų, ir pridūrė, kad „panašus Rusijos žingsnis suteiktų politinio skaidrumo ir padidintų abiejų konfliktuojančių pusių saugumą“.

Nenustatyto dydžio Rusijos ginkluotosios pajėgos iki šiol dislokuotos mažiau nei valandos kelio atstumu nuo Gruzijos sostinės Tbilisio – tai pažeidžia 2008 m. rugpjūčio mėnesį sudarytą sutartį. Be to, apie 30 tūkstančių etninių gruzinų negali grįžti į namus Pietų Osetijoje. H.Haberis perspėjo, kad tai kelia grėsmę tarptautiniam saugumui.

„Nekuriame iliuzijų, kad padėties stabilizavimas prilygsta karinio konflikto pabaigai. Gruzijos žmonės 1993 – 2008 m. turėjo daugybę galimybių išmokti šią pamoką. Nepaisant to, kad buvo sudaryta ne viena padėties stabilizavimo sutartis, o šį procesą stebėjo tarptautinės organizacijos, karo stovis niekur neišnyko“, - apibendrino H.Haberis.