Tuo tarpu Europos Komisijos praėjusią savaitę paskelbti skaičiai rodo, kad vidutinis visos ES nedarbo lygis didžiąją praėjusių metų dalį buvo lygus 9,6%, nors 2008 m. kovo mėnesį jis tesiekė 6,7%. Visoje ES šiuo metu yra registruota daugiau kaip 23 mln. bedarbių (t.y., 46% daugiau negu 2008 m. kovą).

Ypač sunki jaunų žmonių padėtis. Vidutinis nedarbo lygis tarp asmenų iki 25 metų, neskaičiuojant dieninių skyrių studentų, ES siekia 21%.

Komisaras L. Andoras susirūpino, kad ES sukuriama per mažai darbo vietų, nors kai kuriose valstybėse narėse jau yra ženklų, rodančių, kad jų ekonomika ima augti. „Šiuo metu ES lygiu jaučiame atsigavimą be darbo vietų“, - pripažino jis.

Savo pareiškime „EurActiv“ komisaras teigia, jog vyriausybės darbo vietų kūrimą turi laikyti prioritetu, ypač kovojant su jaunimo nedarbu.

„Šiuo metu pagrindinis iššūkis kovos su bedarbyste strategijoms – neleisti, kad nedarbas taptų struktūrinis, ir siekti maksimalių kiekybinių rezultatų, kuriant darbo vietas“, - kalbėjo komisaras. - „Fiskalinė konsolidacija turi būti derinama su struktūrinėmis reformomis ir didesnėmis investicijomis į žmogiškuosius išteklius“.

Šiuo metu ES ir atskirų valstybių narių politikai susidūrė su sudėtinga dilema. Jie turi sukurti sąlygas stabiliam ekonomikos atsigavimui, kuris sukurtų milijonus naujų darbo vietų, tačiau tuo pačiu metu, stengdamiesi sumažinti biudžetų deficitus, jie mažina valstybės išlaidas, todėl darbo vietų mažėja.

Tarp ES narių didžiausią krizės poveikį tebejaučia Ispanija, kurioje nedarbo lygis 2010 m. pabaigoje siekė 20,6%, o tarp jaunimo iki 25 metų – net 43%. Lietuva pagal nedarbo lygį 2010 m. buvo antroji po Ispanijos, toliau rikiavosi Latvija, Estija, Slovakija ir Airija. Apskritai per praėjusius metus nedarbo lygis išaugo 19-oje iš 27 ES šalių.

Bedarbių 2010 m. sumažėjo tik Vokietijoje, Suomijoje, Švedijoje ir Maltoje, o Prancūzijoje ir Jungtinėje Karalystėje darbo neturinčių žmonių skaičius buvo stabilus.

Komisijos duomenimis, žemiausias nedarbo lygis fiksuotas Nyderlanduose (tik 4,4%), Liuksemburge ir Austrijoje.