Tuo tarpu Europos institucijos į darbus po rugpjūčio atostogų sugrįžta tyliai ir ramiai. Europa pripratusi atostogauti visą rugpjūtį ir grįžti rudeniop. Tačiau ši ilgai gaji tradicija užkliuvo "European Voice" redaktoriui Timui Kingui. Anot jo, rugpjūtį ES institucijų kvartalas primena dykumą, o kavinės dirba žvejodamos turistus, o ne darbuotojus.

Galima klausti, kodėl taip vyksta kiekvienais metais ,- akivaizdus paaiškinimas, kad tai - prancūziška tradicija, o Europos Komisija buvo sudėliota pagal prancūzišką modelį, nes ir Prancūzija „užsidaro“ visam rugpjūčiui.

Bet 28-ios ES valstybės daugiau nebėra Prancūzijos kūrinys, Skandinavijos ir Baltijos šalys labiau mėgsta atostogauti vasaros pradžioje, visiems atostogauti vienu metu tradicijos neturi ir centrinės šalys rašo T. Kingas. Bet ne tai jį neramina labiausiai. Anot redaktoriaus, jeigu pasaulis be ES gali gyventi mėnesį, gali ir ilgiau.

Daugiausiai veiksmo rugpjūtį tikriausiai vyko ES pirmininkaujančioje Lietuvoje: net keli neformalūs ministrų susitikimai. O suvokti, kad Vilniuje vyksta veiksmo daugiau, nei turistus medžiojančiose Briuselio kavinėse, nereikia blaškytis pirmininkavimui skirtuose tinklalapiuose, užtenka išeiti vakare į gatves. Iš karto iš minios išsiskiria vakarieniaujantys ponai ir ponios – orūs, ramūs ir smalsiai stebintys aplinką. Ir mes žinome, dėl ko jie čia.

Taigi, vasara baigėsi. Kitą savaitę po atostogų į plenarinių posėdžių salę Strasbūre sugrįžta europarlamentarai, kurie išklausys Europos Komisijos prezidentas Jose Manuelis Barroso metinį pranešimą, o vėliau spręs, drausti mėtines ir plonas cigaretes, ar ne. Pamažu pasigirs vis daugiau kalbų apie 2014 metų gegužę vyksiančius rinkimus į Europos Parlamentą. Darbas prasideda!

Vytė Rūkaitė