Būtent dėl impulsyvių atostogų pirkinių daugeliui pirkėjų tenka vėliau apgailestauti – tokių kaip netikros „Louis Vuitton“ rankinės ar „Rolex“ laikrodžiai, užsienyje įsigyti už juokingą sumą.
Nors pirkėjai patenkinti kaina, tačiau dažnai juos graužia abejonės dėl daiktų kokybės, legalumo ir pelno gavėjo.

Tačiau, regis, atėjo galas tokioms abejonėms. Nauja ES finansuota ataskaita skelbia, kad pirkti dizainerių gaminių falsifikatus – nieko baisaus.

Studijoje, kurią rengti padėjo ir Jungtinės Karalystės Vidaus reikalų ministerijos specialistas, sakoma, kad egzistuojanti pigių dizainerių drabužių imitacijų rinka vartotojams duoda didelę naudą. Be to, ataskaitoje atmetami dizainerių kompanijų skundai, argumentuojant tuo, kad deklaruojami šios pramonės praradimai dėl gaminių padirbinėjimo yra gerokai perdėti, nes dauguma žmonių, perkančių falsifikatus, niekada neįsigytų originalaus produkto, be to, padirbiniai iš tiesų gali tapti originaliojo prekės ženklo reklama.

Ataskaitoje pridedama, kad policijai nevertėtų švaistyti laiko, gaudant padirbinėtojus. Tyrėjai abejoja, kad iš prabangių prekių falsifikatų pardavimo gali būti finansuojamas terorizmas ir organizuotas nusikalstamumas, be to, teigia, kad pati visuomenė nelabai nori griežtesnio įstatyminio reguliavimo, nes vartotojai patenkinti galimybe įsigyti nebrangius nelegalius gaminius, kurių Jungtinėje Karalystėje per metus parduodama už 1,3 mlrd. svarų (5,4 mlrd. litų).

Prof. Davidas Wallas, vienas iš ataskaitos bendraautorių, konsultuojantis vyriausybę dėl nusikalstamumo, teigia, kad tikroji prekybos falsifikatais žala pramonei galėtų sudaryti apie penktadalį ankstesniais skaičiavimais nustatytos sumos.

„Gal ir dar mažiau“, - sakė jis. - „Yra įrodymų, kad iš tiesų tai padeda originalių prekių gamintojams, nes pagreitina mados atsinaujinimo ciklą ir didina žinomumą apie prekių ženklus“.
„Turėtume verčiau koncentruotis į prekybą netikrais vaistais, netikromis orlaivių detalėmis ir panašiomis prekėmis, kurios iš tikrųjų gali pakenkti visuomenei“, - pridūrė jis.

Britanijoje vyriausybė nusprendė netraukti baudžiamojon atsakomybėn falsifikatus perkančių vartotojų. Tačiau kitose šalyse pirkėjai gali būti apkaltinti. Pavyzdžiui, Prancūzijoje didžiausia bauda už padirbtos prekės įsigijimą yra 300 tūkst. eurų arba treji metai laisvės atėmimo.

Beje, šios ataskaitos išvadomis tiek JK policija, tiek garsiausių dizainerių gaminių kompanijos yra nepatenkinti.