Už skubų klausimo sprendimą pasisako 82 proc. ES ir 72 proc. Lietuvos gyventojų, rodo penktadienį paskelbti "Eurobarometro" apklausos rezultatai.

54 proc. ES ir 40 proc. Lietuvos respondentų sakė, kad prieš vieną kurią lytį nukreipti stereotipai (tam tikri posakiai, klišės, kartais "prisegamos" vyrams ir moterims) dažniausiai sutinkami darbiniame gyvenime: 34 proc. ES bei 22 proc. Lietuvos apklaustųjų - reklamoje, atitinkamai 25 proc. ir 26 proc. - naujienų žiniasklaidoje.

Moterys turi mažiau laisvės

Apklausos rengėjai klausė respondentų, dėl kokių priežasčių ES mažiau tikėtina, jog aukštas pareigas užimtų moteris, o ne vyras. Daugiausia apklaustųjų ES (76 proc.) ir Lietuvoje (73 proc.) sutiko su teiginiu, kad moterys dėl savo pareigų šeimoje turi mažiau laisvės.

74 proc. respondentų iš ES bei 71 proc. iš Lietuvos sutiko su teiginiu, kad verslo bendruomenėje dominuoja vyrai, kurie nepakankamai pasitiki moterimis, atitinkamai 33 proc. ir 45 proc. - kad moterys mažiau nei vyrai kovoja dėl savo karjeros, 30 proc. ir 37 proc. - kad moteris atsakingos pareigos mažiau domina nei vyrus, 26 proc. ir 40 proc. - moterys ne visuomet turi kvalifikacijos bei savybių būtinų norint užimti atsakingas pareigas.

Daugiausia Lietuvos gyventojų (51 proc.) įsitikinę, kad siekiant padidinti dirbančių moterų skaičių, reikia moterims taikyti lankstesnį darbo grafiką (ES - 40 proc.), o daugiausia ES apklaustųjų (44 proc.) - padidinti moterų atlyginimą, kad už vienodą darbą ir kvalifikaciją joms būtų mokama tiek, kiek vyrams (Lietuvoje - 46 proc.).

Reikia daugiau vaikų priežiūros įstaigų

41 proc. ES ir ketvirtadalio Lietuvos respondentų nuomone, moterų dalyvavimą darbo rinkoje padidintų daugiau įsteigtų mažų vaikų bei priežiūros reikalaujančių asmenų globos įstaigų, atitinkamai 23 proc. ir 19 proc. - didesnių galimybių moterims dirbti aukštesnės kokybės darbus sudarymas, 21 proc. ir 17 proc. - palankesnių galimybių moterims įsidarbinti tuose sektoriuose, kuriuose moterims yra nepakankamai atstovaujama sudarymas.

Europos Komisijos (EK) atstovybė Lietuvoje pranešė, jog EK siekia per ateinančius penkerius metus gerokai sumažinti vyrų bei moterų darbo užmokesčio skirtumą ir imsis tam reikiamų priemonių, tarp kurių - didinti darbdavių informuotumą, raginti imtis lyčių lygybės skatinimo iniciatyvų, remti vyrų ir moterų atlyginimų skirtumo įvertinimo priemonių kūrimą, neatmetama ir naujų teisinių priemonių galimybė.

"Eurobaromentro" apklausoje dalyvavo 26,66 tūkst. ES ir beveik 1,03 tūkst. Lietuvos gyventojų. Apklausa ES vyko pernai rugsėjo 11 - spalio 5 dienomis, Lietuvoje - pernai rugsėjo 12 - rugsėjo 29 dienomis.