V.Degertas paskelbė apie tai antradienį, sakydamas kalbą Belgrade 10-ųjų vadinamosios „Buldozerio revoliucijos“, kurios metu buvo nuversta Slobodano Miloševičiaus vadovybė, minėjime. Kartu dalyvauti jis paragino ir Serbijos vyriausybės pareigūnus. Galutinį sprendimą dėl V. Degerto dalyvavimo eitynėse ES delegacija priims šiandien, ketvirtadienį, gavus išvadas dėl saugumo užtikrinimo.

Trys policininkai vienam dalyviui

Paskutinysis Belgrade vykęs „Gay Pride“ renginys 2001 m. baigėsi masinėmis gatvių muštynėmis, kai futbolo sirgalių klubai bei kiti eitynių priešininkai užpuolė eitynių dalyvius. 2009 m. planuotas renginys buvo atšauktas suabejojus dalyvių saugumu. Šiais metais Serbijos policija planuoja, kad renginio metu dirbs 3000–5000 pareigūnų – daugiau nei trys policininkai vienam dalyviui. Manoma, kad toks jų skaičius leis išvengti smurto protrūkio.

Lazaras Pavlovičius, vienas iš renginio organizatorių, teigė „EUobserver“, kad kitos ES ambasados taip pat ketina siųsti aukštus savo pareigūnus kaip stebėtojus ar dalyvius, bet visas dalyvaujančių ES atstovų sąrašas kol kas neaiškus. Manoma, kad atvyks Briuselyje įsikūrusios gėjų rėmimo grupės bei Tarptautinės lesbiečių, gėjų, biseksualų, transseksualų ir interseksų asociacijos Europos regiono (ILGA-Europe) atstovai, taip pat pavieniai protestuotojai iš gretimų ES šalių.

Skatins lygybę

Birželio mėnesį ES valstybės narės priėmė dokumentą, pavadintą „Įrankių, skirtų skatinti ir saugoti lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų (LGBT) žmogaus teises, rinkinys“. ES misijoms ir delegacijoms trečiosiose šalyse išsiuntinėtame dokumente pateikiamos instrukcijos, kad, tarp kitų priemonių, diplomatai turėtų dalyvauti bylų, kurių aukos yra LGBT žmonės, teismo posėdžiuose, teikti oficialius skundus ar demaršus dėl LGBT problemų toje šalyje, aptarti LGBT klausimus reguliariose ataskaitose Briuseliui ir netgi „skatinti šalis partneres inicijuoti įstatymų pakeitimus, kurie užtikrintų lygybę prieš įstatymą“.