Londone įsikūrusi agentūra, atsakinga už Europos Sąjungoje (ES) platinamus vaistus, ketvirtadienį pranešė išplatinsianti duomenis apie šalutinį priešuždegiminio medikamento „Roaccutane“ poveikį. Šiuo medikamentu prekiauja farmacijos milžine laikoma bendrovė „Roche“.

EVA apsisprendimas dėl duomenų paviešinimo sekė po to, kai Airijoje nusižudė preparatą „Roaccutane“ vartojęs 19-metis. Jo tėvas bendrovei „Roche“ iškėlė ieškinį, nes mano, kad tokias pasekmes nulėmė vaisto sukelti elgsenos sutrikimai. Taip pat įtariama, kad preparatas turi įtakos apsigimimams.

EVA ilgai laikėsi pozicijos išsaugoti pacientų konfidencialumą, nes 2001 m. priimtas ES įstatymas draudė „skelbti duomenis apie šalutinį vaistų poveikį“.

Šių metų balandį Europos Ombudsmenui Nikiforosui Diamandourosui perspėjus agentūrą dėl ES reglamento nesilaikymo ir paliepus „reaguoti į prašymus suteikti teisę susipažinti su dokumentais“, EVA nusprendė paviešinti šalutinio poveikio ataskaitas, prieš tai iš jų išėmusi bet kokią asmeninę informaciją.

Nuo šiol piliečiams, norintiems susipažinti su šia medžiaga nebereikės teikti prašymų.

Nauja tvarka kelia susirūpinimą farmacijos bendrovėms, nes dabar piliečiams bus kur kas lengviau iškelti prieš jas ieškinius.

1997 m. 19-metis airis Liamas Grantas baigė gyvenimą savižudybe. Vaikino tėvas kaltina farmacijos bendrovę „Roche“, nes mano, kad jo sūnų nusižudyti paskatino priešuždegiminio preparato „Roaccutane“ vartojimas.

Vaikino tėvas paprašė susipažinti su duomenimis apie nepageidaujamas reakcijas į šį preparatą.