Likus kelioms dienoms iki sausio 1-osios, kai Vengrija perėmė pirmininkavimą 27 šalių blokui, Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja Neelie Kroes Budapeštui išsiuntė laišką, kuriame prašoma išsamesnės informacijos apie naująjį įstatymą, sakė Komisijos atstovas Olivier Bailly.

Jis pridūrė, kad N.Kroes nurodė itin susirūpinus, ar Vengrijos žiniasklaidos priežiūros tarnyba, kurios galias smarkiai sustiprino centro dešinioji premjero Viktoro Orbano vyriausybė, tebėra nepriklausoma.

Gruodžio 24 dieną išsiųstame laiške N.Kroes taip pat pareiškė "abejojanti, ar visi (ES Telekomunikacijų direktyvos) aspektai buvo tinkamai interpretuoti" rašant naująjį įstatymą Vengrijoje.

Žiniasklaidos kontrolės institucija, kuriai vadovauja valdančiosios dešiniosios partijos "Fidesz" nariai, galės skirti apribojimus ir baudas ne vien už taisyklių neatitinkantį turinį, bet ir už informaciją, kuri "nėra politiškai subalansuota".

Tiria reperio dainas

Minėta žiniasklaidos tarnyba pradėjo tyrimą dėl privataus radijo "Tilos", kuris transliavo kelias JAV reperio Ice-T dainas, pranešė radijas.

Radijas savo tinklalapyje patalpino tarnybos pranešimą, kuriame sakoma, kad ji pernai rugsėjį pradėjo tyrimą dėl Ice-T dainos "Warning, it's on" transliacijos 17 val. 30 min. vietos laiku.

Tarnyba nurodė, kad ši gangsterių repo stiliaus daina "gali neigiamai paveikti nepilnamečius" ir kad ji turėjo būti transliuojama po 21 valandos.

Ice-T, kuris vaidina Niujorko policininką televizijos seriale "Įstatymas ir tvarka. Operatyvinių tyrimų skyrius" (Law & Order: Special Victims Unit), savo svetainėje socialiniame tinkle "Twitter" pakomentavo: "Aš sužavėtas! Pasaulis manęs tebebijo. Cha cha cha!"

Radijas savo ruožtu nurodė, kad tik nedaugelis jo klausytojų yra jaunesni nei 16 metų ir kad net anglų kalbą suprantantys nepilnamečiai vengrai vargu ar suprastų šio reperio dainų tekstus.