M.Schulzas, kuris yra Vokietijos socialdemokratas, sakė visuomeniniam transliuotojui ARD, kad E.Snowdenas, kuris, kaip pranešama, kreipėsi į 21 valstybę, prašydamas suteikti jam prieglobstį, prisidėjo prie pasaulinių pastangų užtikrinti skaidrumą, viešindamas numanomas JAV šnipinėjimo programas.

„Manau, jog ponas Snowdenas parodė mums, kad Jungtinės Amerikos Valstijos elgiasi su savo artimiausiais partneriais, tokiais kaip Vokietija, tačiau taip pat su visa Europos Sąjunga, kaip su priešiškomis jėgomis, - pažymėjo jis. - Tai visiškai nepriimtina.

Štai kodėl pareigūnai turės nuspręsti, kai ponas E. Snowdenas pateiks prašymą, ar jis iš tikrųjų yra politiškai persekiojamas."

"Tačiau aš prijaučiu šiam prašymui", - pridūrė Europos Parlamento vadovas, kai buvo paklaustas, ar Vokietija turėtų priglausti šį amerikietį.

Vyriausybių paslaptis viešinanti portalas „WikiLeaks“ pirmadienį paskelbė, kad E.Snowdenas pateikė prašymus dėl prieglobsčio suteikimo 19 valstybių, tarp jų Kubai, Venesuelai, Brazilijai, Indijai, Kinijai, Rusijai, Vokietijai ir Prancūzijai. Anksčiau jis prašėsi prieglobsčio Ekvadore ir Islandijoje.

Tačiau Kremliaus atstovas antradienį nurodė, kad E.Snowdenas, kuris šiuo metu tebėra įstrigęs Maskvos Šeremetjevo oro uoste dėl savo neapibrėžtos teisinės padėties, nusprendė nebesiekti politinio prieglobsčio Rusijoje, kai šios šalies lyderis Vladimiras Putinas perspėjo jį nebeviešinti JAV žvalgybos ataskaitų.

Pasak M.Schulzo, europiečiai „giliai nusivylė“ JAV prezidentu Baracku Obama dėl šių kaltinimų, pridūręs, kad pasiteisinimai, jog pasiklausymas buvo vykdomas siekiant užtikrinti nacionalinį saugumą, atrodo išgalvoti.

„Negaliu įsivaizduoti, kaip institucijose, tokiose kaip ES ambasada Vašingtone, būtų planuojami teroro aktai ir kad dėl to ten buvo įrengti mikrofonai“, - sakė jis, turėdamas omenyje vieną iš numanomų JAV šnipinėjimo taikinių, apie kuriuos paskelbė Vokietijos savaitraštis „Der Spiegel“, remdamasis E.Snowdeno nutekintais dokumentais.

„Tokius metodus anksčiau naudojo KGB“, - perspėjo M.Schulzas, turėdamas omenyje Šaltojo karo laikų Sovietų Sąjungos slaptąją tarnybą.