Tvirtindami 2011 m. ES biudžetą europarlamentarai pridėjo pataisą, siūlančią sulaikyti 460 tūkst. eurų iš sumos, numatytos išmokėti 16 buvusių komisarų. Dabar baigę kadenciją komisarai trejus metus dar gauna pusės buvusio atlyginimo dydžio išmokas, sudarančias apie 10 tūkst. eurų per mėnesį.

Šios išmokos mokamos ne iš darbuotojų draudimo fondo, į kurį eidavo dalis komisarų mokesčių, bet iš bendro ES biudžeto, taigi šiuo finansiniu svertu prieš Komisiją ir pasinaudojo europarlamentarai.

Minėta 460 tūkst. eurų suma yra tik simbolinė, nes per ateinančius metus buvusiems komisarams iš viso bus išmokėta apie 17 mln. eurų. Tačiau tai tam tikras perspėjimas Komisijai, rodantis, kad ši turėtų atidžiai apsvarstyti savo Veiklos kodeksą ir pataisyti jį taip, kad jis iš tiesų užkirstų kelią interesų konfliktams, o ne tik tarnautų viešiesiems ryšiams.

Europos Parlamentas taip pat reikalauja, kad būtų įvestas pereinamasis kelių metų periodas, ir tik jam pasibaigus, buvę komisarai galėtų įsidarbinti srityse, susijusiose su jų buvusiu darbu.

Be to, reikalaujama, kad būtų numatyta konkreti procedūra, kaip bus sprendžiami interesų konfliktai, o ES institucijos turėtų įsteigti bendrą konsultacinę įstaigą, nustatančią viešojo gyvenimo standartus ir kontroliuojančią jų laikymąsi.

Europarlamentarai taip pat siekia įvesti baudas už kodekso reikalavimų pažeidimus ir nustatyti taisykles, kaip apie tokius pažeidimus galėtų būti pranešama.

Neseniai kilo skandalas dėl galimo interesų konflikto, kai paaiškėjo, kad buvęs vidaus rinkos ir finansinių paslaugų komisaras priėmė darbo pasiūlymą iš Britų investicinio banko. Komisijos etikos grupei priėmus nepalankų sprendimą, komisaras šio darbo atsisakė.

Komisija teigia, kad Parlamentas reikalauja per daug, ir kad jis visuomet siekia sugriežtinti esamas taisykles. Jos teigimu, kodeksas, kaip žadėta, bus peržiūrėtas iki metų pabaigos, todėl visai nebuvo reikalinga sulaikyti komisarų išmokas.