Neseniai Rusija uždraudė didžiausio Ukrainos saldumynų gamintojo produkcijos bei apribojo Moldovos vyno importą. Šiomis priemonėmis Rusija siekia atgrasinti minėtas šalis nuo asociacijos susitarimų pasirašymo ar parafavimo per lapkričio 28-29 d. Vilniuje vyksiantį ES ir Rytų partnerystės šalių vadovų susitikimą. Tikimasi, kad jo metu Ukraina pasirašys, o kitos Rytų partnerystės šalys parafuos asociacijos ir laisvos prekybos susitarimus su ES.

EP nariai smerkia nepriimtiną Rusijos spaudimą Rytų partnerystės šalims ir kviečia gerbti nepriklausomų valstybių suverenitetą, nesikišti į jų vidaus reikalus ir konstruktyviai prisidėti prie politinio ir ekonominio stabilumo regione. Europarlamentarai pažymi, kad šios šalys turi teisę laisva valia "kurti santykius su pasirinktais partneriais".

Parlamentarai pažymi, kad Rusijos ketinimas toliau laikyti Rytų partnerystės regioną savo išskirtinės įtakos sfera ir priešintis šių šalių siekiui integruotis į ES yra "nesuderinamas su nacionalinio suverenumo, abišalio pasitikėjimo ir gerų kaimyninių santykių principais". Europarlamentarų įsitikinimu, progresyvi Rytų partnerystės šalių integracija į ES bei politinės ir ekonominės reformos jose "galiausiai pasitarnaus ir Rusijos interesams".

EP nariai ragina minėtas šalis tęsti pasirengimą ES Rytų partnerystės susitikimui Vilniuje ir "nepasiduoti joms daromam spaudimui". Europarlamentarai tvirtai remia šiame susitikime numatomus pasirašyti ar parafuoti susitarimus su tomis šalimis, kurios "tam pasirengusios ir to nori". Kartu ES turi apginti Rytų partnerystės šalis, kurioms Rusija taiko "atvirą, neraminantį ir didėjantį" spaudimą, pažymi EP nariai. Jie ragina Europos Komisiją ir ES Tarybą pasiūlyti "konkrečias ir veiksmingas priemones", kurios padėtų minėtoms šalims įgyvendinti savo europinius siekius.