Trečiadienį bendru rankų pakėlimu (balsai neskaičiuoti) patvirtintame dokumente EP ragina Seimą nepritarti Administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimų projektui, taip pat suteikti nepilnamečiams nevaržomą prieigą prie informacijos apie seksualinę orientaciją, o prezidentės Dalios Grybauskaitės prašoma vetuoti minėtus pakeitimus, jei šie būtų priimti.

Europarlamentarai ragina Europos Komisiją (EK) atlikti teisinį siūlomų Administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimų vertinimą ir parengti ES planą, kuriame būtų numatytos konkrečios kovos su homofobija ir diskriminacija dėl seksualinės orientacijos priemonės.

Minėta rezoliucija turėtų būti perduota ES Tarybai, EK, valstybių narių ir šalių kandidačių vyriausybėms ir parlamentams, prezidentei D. Grybauskaitei ir Seimui, ES pagrindinių teisių agentūrai ir Europos Tarybos žmogaus teisių komisarui.

EP diskusijas sukėlė P.Gražulio iniciatyva

DELFI primena, kad Seimas P. Gražulio siekiui uždrausti viešą homoseksualių santykių propagavimą yra pritaręs po pateikimo. Tam, kad įstatymas įgytų galią, reikia dar dviejų Seimo balsavimų ir prezidentės parašo.

Pagal parlamentaro sumanymą, viešas homoseksualumo propagavimas užtrauktų administracinę baudą nuo 2 tūkst. Lt iki 10 tūkst. Lt.

Įstatymo projektą sukritikavo Vyriausybė, prezidentė ir tarptautinės organizacijos. Kritikai teigia, kad taip diskriminuojamos seksualinės mažumos, gali būti apribota jų teisė reikšti savo nuomonę.

Europos Parlamentas
Tai jau antrasis kartas, kai Lietuva tokiu būdu sulaukia kritikos dėl galimo seksualinių mažumų diskriminavimo nacionaliniuose teisės aktuose.

2009-ųjų rugsėjį europarlamentarai rezoliucija paragino Lietuvą persvarstyti Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos informacijos įstatymą, draudusį vaikams skleisti informaciją, kuria „propaguojami" homoseksualūs, biseksualūs ar poligaminiai santykiai. Vėliau šios nuostatos iš įstatymo buvo išbrauktos.

V.Simonko: žmogaus teisės turi būti gerbiamos neatsižvelgiant į orientaciją

Lietuvos gėjų lygos (LGL) pirmininkas Vladimiras Simonko sako, kad dar kartą patvirtinta ES institucijų ir valstybių narių pareiga užtikrinti, kad Europos Sąjungoje žmogaus teisės būtų gerbiamos, saugomos ir skatinamos, neatsižvelgiant į seksualinę orientaciją, kaip numatyta Europos žmogaus teisių konvencijoje, ES pagrindinių teisių chartijoje ir Europos Sąjungos sutarties 6 straipsnyje.

Atsižvelgdamas į priimtą rezoliuciją LGL valdybos pirmininkas Vladimiras Simonko ragina Lietuvos Vyriausybę imtis konkrečių veiksmų sprendžiant homoseksualų integracijos problemas Lietuvoje ir siūlo suburti darbo grupę nacionalinei programai, kuria būtų gerinama šios socialinės grupės asmenų teisinė ir socialinė padėtis, parengti.

Pasak jo, programos pagrindu galėtų būti Europos Tarybos ministrų komiteto 2010 m. kovo 31 d. priimta Rekomendacija CM/Rec(2010)5 valstybėms narėms dėl priemonių, skirtų panaikinti diskriminaciją seksualinės orientacijos ir lyties tapatybės pagrindu.