Pastangos įveikti skurdą buvo aptartos Parlamento plenarinėje sesijoje, kurios metu į europarlamentarus kreipėsi Jungtinių Tautų Generalinis Sekretorius Ban Ki Moon, taip pat priimtas pranešimas dėl minimalių pajamų kovojant su skurdu Europos Sąjungoje, skelbiama EP narės V.Blinkevičiūtės biuro parengtame pranešime.

Deja, nepaisant daugybės deklaracijų dėl kovos su skurdu, Europoje jau yra daugiau kaip 85 milijonai žmonių, gyvenančių žemiau skurdo ribos. Nors nedarbas yra pagrindinė skurdo priežastis, tačiau daugelis europiečių, net ir turintys darbą, kiekvieną dieną kovoja su skurdu ir neturi galimybės džiaugtis pilnaverčiu gyvenimu.

Nenormalu, kai dirbančių žmonių darbo pajamų neužtenka oriam jų šeimų gyvenimui užtikrinti. Be to, dėl nedarbo, laikino ir mažai apmokamo darbo, atlyginimų skirtumų bei mažesnių socialinių ir senatvės pensijų, skurdą ir toliau daugiausia patiria moterys ir vaikai. Pagyvenę žmonės taip pat susiduria su didesne skurdo rizika.

Diskusijų metu Europos Parlamentas pabrėžė, kad Europos Sąjunga turi imtis aktyvesnių priemonių, skirtų kovai su skurdu ir socialine atskirtimi, ypatingą dėmesį skiriant žmonėms, dirbantiems atsitiktinius darbus, bedarbiams, vyresnio amžiaus žmonėms, moterims, vienišoms motinoms, socialiai remtiniems vaikams, ligoniams arba neįgaliems asmenims.

Viena iš pagrindinių ir veiksmingiausių kovos su skurdu priemonių yra minimalių pajamų garantija, kad būtų galima padėti šiems žmonėms išbristi iš skurdo bei suteikti jiems galimybę gyventi padoriomis sąlygomis.

Europarlamentarai priminė, kad Europos Sąjunga pagal strategiją „Europa 2020” įsipareigojo panaikinti bent 20 mln. žmonių skurdo ar atskirties grėsmę Europos Sąjungoje, todėl jie ragino Komisiją imtis konkrečių veiksmų ir siūlyti europinį teisės aktą – direktyvą, kuri užtikrintų minimalias pajamas visoje Europos Sąjungoje. Europos Parlamentas mano, kad tinkamos minimalios pajamos turi sudaryti ne mažiau kaip 60 proc. atitinkamos valstybės pajamų vidurkio.

Kaip tik šiandien Europos Parlamentas balsavimo metu pritarė minimalių pajamų įtvirtinimui Europos Sąjungoje. Belieka tikėtis, kad Europos Komisija ir valstybės narės išgirs europarlamentarų raginimą pateikti pagrindų direktyvą dėl minimalių pajamų kovojant su skurdu.