ES šalys įpareigotos imtis būtinų priemonių užtikrinti, kad būtų baudžiama už asmenų verbavimą, vežimą, perdavimą, laikymą ar priėmimą išnaudojimo tikslais grasinant arba panaudojant jėgą ar kitokią prievartą, pagrobiant, sukčiaujant arba apgaule, piktnaudžiaujant padėtimi arba pasinaudojant asmens pažeidžiamumu, taip pat duodant arba gaunant pinigų ar naudos.

Išnaudojimo sąvoka apims bent jau naudą iš kitų asmenų prostitucijos ar kitas seksualinio išnaudojimo formas, priverstinį darbą ar paslaugas, įskaitant elgetavimą, vergiją ar į vergiją panašią praktiką, priverstinę tarnystę, išnaudojimą įtraukiant į nusikalstamą veiką arba organų išpjovimą.

Minimali bausmė ES šalyse už tokius nusikaltimus turės būti ne mažesnė negu penkerių metų laisvės atėmimas arba dešimt metų – jei auka yra vaikas, jei kilo pavojus aukos gyvybei, jei prieš ją panaudotas stiprus smurtas ar nusikaltimą įvykdė organizuota grupuotė. EP nariai pasiekė, kad sunkinanti aplinkybė būtų ir tai, jog nusikaltimą padarė savo pareigas atliekantis valstybės tarnautojas. Taip pat turės būti numatyta atitinkama atsakomybė įmonėms ar organizacijoms, kurių vardu žmonės buvo įvežti, laikomi ar išnaudojami.

Nors iš pradžių siūlyta įpareigoti numatyti baudžiamąją atsakomybę už naudojimąsi prekybos žmonėmis aukų paslaugomis, galutinėje teisės akto versijoje valstybėms tik siūloma apsvarstyti tokią galimybę.

Tokių nusikaltimų tyrimas galės būti pradėtas ir tęsiamas nepriklausomai nuo to, ar auka pateikė pareiškimą policijai. Savo ruožtu valstybės bus įpareigotos imtis priemonių tam, kad šių nusikaltimų aukų būtų galima nebausti. Aukoms turės būti suteikta visokeriopa pagalba, prieiga prie esamų kompensacijų sistemų, taip pat nemokama teisinė pagalba, nebent asmuo turi pakankamai lėšų.

Dėl šio teisės akto jau sutarta su ES Taryba. Šalys turės įgyvendinti naujuosius reikalavimus per dvejus metus. Direktyva negalios Danijoje ir Jungtinėje Karalystėje.

Tarptautinės darbo organizacijos duomenimis, per metus į ES arba jos viduje nelegaliai gabenama keli šimtai tūkstančių žmonių, 43 proc. jų – prostitucijai (daugiausia moterys ir mergaitės), o 32 proc. – nelegaliam darbui.