Parlamento aplinkos apsaugos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komitetas užvakar dar kartą patvirtino sprendimą visiškai išbraukti iš ES naujojo maisto reglamento maistą, pagamintą iš klonuotų gyvūnų ir jų palikuonių.

Vietoje to Parlamento nariai paprašė Komisijos pateikti atskirą pasiūlymą dėl teisės akto šiuo klausimu, skelbia "EurActiv".

Pradiniame Komisijos pasiūlyme buvo įtrauktas maistas, pagamintas iš klonuotų gyvulių, tačiau nebūtų įtraukti jų tradiciniu būdu atsivesti palikuonys. Taryba pritarė tam, kad į reglamentą būtų įtrauktas maistas, pagamintas iš klonuotų gyvulių ir jų palikuonių.

Komiteto ataskaita bus pateikta viso EP patvirtinimui antrojo svarstymo balsavimo metu. Jei ji bus patvirtinta (tai labai tikėtina, įvertinus Parlamento Rūmų poziciją šiuo klausimu praeityje) ir Taryba laikysis savo pozicijos, dokumentas bus svarstomas pagal taikinimo procedūrą – EP ir Ministrų Taryba turės ieškoti kompromiso.

„Nanomaisto“ rizikos įvertinimas

Europos Parlamento nariai taip pat balsavo už tai, kad maistas, pagamintas naudojant nanotechnologijų procesus, būtų pašalintas iš ES leidžiamo maisto sąrašo, iki kol jie atliks specifinį rizikos įvertinimą dėl galimo tokio maisto poveikio sveikatai.
Parlamento narių teigimu, jei bus patvirtinta, visas maistas, kurio sudėtyje yra nanomedžiagų, turės būti aiškiai nurodytas sudėtinių dalių sąraše.