Krūties vėžys yra pagrindinė 35-59 metų amžiaus moterų mirtingumo priežastis. Per metus jis diagnozuojamas daugiau kaip 330 tūkst. ES moterų, o 90 tūkst. kasmet nuo jo miršta. Laiku atlikus tyrimą, mirtingumą galima sumažinti iki 35 proc.

Parlamentas ragina visas ES valstybes reguliariai vykdyti visuotinį moterų krūties vėžio tyrimą, o Europos Komisiją - kas dvejus metus teikti ataskaitą apie valstybių pažangą šioje srityje. Europarlamentarai taip pat siūlo Sąjungos lėšomis ištirti, ar tokie tyrimai būtų naudingi vyresnėms kaip 69 metų ir jaunesnėms kaip 50 metų amžiaus moterims.

Sąjungos šalys turėtų iki 2016 m. įsteigti krūties ligų tyrimo centrus, o Europos Komisija - skirti jiems reikiamą finansavimą, taip pat teikti naujausius statistikos duomenis apie krūties vėžį ir remti nacionalinių vėžio registrų kūrimą, mano EP nariai.

Pareiškimą pasirašė daugiau kaip pusė visų europarlamentarų (kovo 25 d. duomenimis - 381), todėl po paskelbimo jis tapo oficialiu EP priimtu dokumentu.


EP pareiškimas nėra privalomas įstatymų iniciatyvos teisę turinčiai Europos Komisijai. Kad EP iniciatyva taptų privaloma, įstatymus turi priimti Europos Komisija, Ministrų taryba ir EP.