Šių metų pradžioje įsigaliojus Lisabonos sutarčiai, ES įgavo naujų galių sporto ir sveikatos reguliavimo srityje. Sutartyje aiškiai teigiama, kad veiksmai turi būti nukreipti vystyti Europos sportą saugant „sportininkų, ypač jauniausiųjų, fizinę ir moralinę integraciją“.

Futbolininkų vartojamų vaistų duomenų bazė

Norėdamas tirti tokias mažai suprantamas ligas kaip ŠAS, S. Iacolino pasiūlė sukurti duomenų bazę, kurioje būtų registruojami futbolininkų per visą karjerą vartojami vaistai bei gautos traumos ir kuri padėtų įvertinti su futbolu susijusių ligų priežastis. Ši iniciatyva siūloma kaip 2011 metų ES biudžeto pataisa.

Europarlamentaras Aldo Patriciello savo užklausoje ES sveikatos reikalų komisarui John Dalli teigia, kad, Turino prokuratūros atlikto tyrimo duomenimis, futbolo pasaulyje ši liga 7 ar 8 kartus dažnesnė negu tarp kitų profesijų atstovų. Iš tyrimo metu suskaičiuotų 30 tūkst. žaidėjų šia liga serga net 43. Atitinkamai 100 tūkst. sportininkų tektų 143 atvejai, tai yra, 24 kartus dažniau negu vidutinis statistinis šios ligos paplitimas.

Didelis ligos atvejų skaičius Italijoje

Daugiausiai Šoninė amiotrofinė sklerozės atvejų užfiksuota tarp kai kurių Italijos futbolo komandų, įskaitant Florencijos „Florentina“ ir Genujos „Genoa“, žaidėjų. Praėjusią savaitę, žiniasklaidoje pasirodė dar vienas pranešimas apie garsaus 1970 m. „Florentina“ klubo žaidėjo Giancarlo Galdiolo ligą. Dauguma jo komandos žaidėjų jau mirę dėl nenustatytų sveikatos komplikacijų.

Dopingo vartojimas, futbolininkų piktnaudžiavimas narkotikais, kontaktas su futbolo aikštėse naudojamais herbicidais ir pesticidais ir pasikartojančios veido bei galūnių traumos yra vienos iš tyrimais nustatytų galimų ligą sukeliančių priežasčių, tačiau ir jos nėra visiškai tikslios dėl duomenų trūkumo.
Neseniai atlikti tyrimai JAV parodė, kad tarp sportininkų paplitusi liga gali būti visai ne ŠAS, bet duomenų rinkimas apie narkotikų vartojimą kelia daug privatumo klausimų, o tai apsunkina tyrimus, todėl ŠAS ir kitos sportininkus kankinančios ligos ir toliau mes savo mirtiną šešėlį.

Faktai
Šoninė amiotrofinė sklerozė (ŠAS arba Lou Gehrigo liga, pavadinta amerikiečių sportininko, kuriam pirmajam ji buvo diagnozuota, vardu) yra progresuojanti dalies nervų sistemos, atsakingos už valingus judesius, liga.
Tai reta liga, per metus ja suserga tik 1–3 žmonės iš 100 tūkstančių. Tačiau tarp futbolininkų, remiantis statistika, ŠAS pasireiškia beveik 24 kartus dažniau.
Liga yra genetinės prigimties, bet manoma, kad ją gali sukelti ir išoriniai veiksniai, ar šių veiksnių bei genetinio paveldėjimo kombinacija. JAV Nacionalinio sveikatos instituto atliktoje studijoje kaip labiausiai tikėtinos priežastys nurodomos kartotinės traumos, dopingas, piktnaudžiavimas vaistais ir kontaktas su pesticidais ar herbicidais.