„Tikrai nėra taip, kaip buvo manoma Lietuvoje, kad Rusija užpuolė Gruziją, abi pusės kaltos“, - teigia europarlamentaras Justas Paleckis. Anot jo, dėl karo pradžios labiau kalta pripažįstama Gruzija, tačiau pabrėžiama, kad Rusijos atsakas buvo neadekvatus.

„Tačiau kiekvienas ataskaitą skaito skirtingai“, - pažymėjo europarlamentaras.

„Man visiškai aišku, kai jei ir Gruzija ir buvo išprovokuota, užpulti Cchinvalį ir bandyti atsiimti ginklu, tai buvo klaida ir buvo sunku tikėtis, kad rusai į tai nesureaguos. Čia buvo matyt tas, švelniai tariant, ne visiškai teisingas Gruzijos žingsnis, kuris leido daryti prielaidą, kad kaltos abi pusės“, - sakė J. Paleckis.

Praėjusiais metais nepriklausomų ES ekspertų pateiktoje ataskaitoje taip pat teigiama, kad karas Gruzijoje kilo dėl neteisėto gruzinų puolimo. Tačiau iki puolimo kelis mėnesius Rusija vykdė provokacijas, rašoma ES užsakytoje ataskaitoje.

Konfliktas kilo 2008 m. rugpjūčio 7 d., kai po kelių susidūrimų Gruzija mėgino susigrąžinti Pietų Osetijos kontrolę.

Rusijos pajėgos atrėmė puolimą ir įsiveržė į Gruzijos teritoriją.

Konfliktas truko penkias dienas, po to buvo paskelbtos paliaubos. Rusija atsitraukė, tačiau sustiprino savo pajėgas Pietų Osetijoje ir Abchazijoje, kurios vėliau paskelbė nepriklausomybę. Jų nepriklausomybę iki šiol yra pripažinusi Rusija, Nikaragva ir dar kelios valstybės. ES pasisako už Gruzijos teritorinį vientisumą.