„Motinystė negali būti laikoma našta socialinės apsaugos sistemai, tai investicija į mūsų ateitį“, - kalbėjo Edite Estrela, europarlamentarė iš Portugalijos, parengusi Parlamento poziciją šiuo klausimu.

Už dokumentą balsavo 390 europarlamentarai, 192 – prieš, o 59 susilaikė. Jame numatoma vietoje dabar galiojančių 14 savaičių motinystės atostogų, kurių metu mokama tiek pat, kiek už biuletenį, įvesti 20 savaičių trukmės atostogas, mokant pilną atlyginimą, be to, mažiausiai dviejų savaičių trukmės tėvystės atostogas turėtų gauti ir tėvai.

Parlamento pasiūlymas dosnesnis nei pirminis Europos Komisijos pasiūlytas variantas, kuriame buvo siūloma minimalias motinystės atostogas pailginti iki 18 savaičių, pirmąsias šešias savaites mokėti 100 proc. atlyginimo, o likusį laiką Komisija tik „rekomendavo“ mokėti visą algą.

Kai kurios šalys narės, ypač Jungtinė Karalystė, atvirai pasipriešino Parlamento pasiūlymui, kuris padvigubintų išlaidas motinystės išmokoms. Šiuo metu Britanijoje motinystės atostogos trunka 52 savaites, tačiau tik pirmąsias šešias savaites mokama 90 proc. atlyginimo, o likusį laiką motinos gauna visiems vienodą fiksuoto dydžio išmoką.

Dalyje valstybių narių, pavyzdžiui, Estijoje, jau dabar moterys gauna daugiau kaip 20 savaičių pilnai apmokamų vaiko priežiūros atostogų, todėl naujoji tvarka joms neaktuali.

Į šį pasiūlymą neigiamai sureagavo ir smulkiojo bei vidutinio verslo įmonės, bijančios, kad padidės finansinė našta.

Parlamento priimtas dokumentas neįsigalios tol, kol jo nepatvirtins visos valstybės narės.

Europos teisingumo komisarė Viviane Reding Parlamento sprendimą pavadino „labai ambicingu“ ir pažadėjo tarpininkauti tarp Parlamento bei valstybių narių ir kaip „sąžiningas brokeris“ ieškoti būdų, kaip suderinti motinų teises ir krizės padarinių slegiamų šalių ekonomikų poreikius.