Nesant naujo susitarimo dėl SWIFT, jokie su bankų operacijomis susiję duomenys nėra perduodami JAV, todėl vykdyti terorizmo finansavimo šaltinių sekimą yra daug sunkiau.
JAV pareigūnų manymu, susidariusi situacija bus naudinga tarptautiniam terorizmui.

Jokių duomenų

Jei balandžio pabaidoje ES šalių ministrai patvirtins įgaliojimą deryboms, Europos Komisija (EK) susitarimą su JAV tikisi pasirašyti iki birželio pabaigos. Tačiau toks susitarimas įsigalios tik tuo atveju, jei jam pritars EP. Tačiau parlamente nuotaikos tokiam žingsniui kol kas priešingos.
EP nariai teigia, kad tik konkreti informacija apie ryšiais su teroristais įtariamus piliečius turėtų būti suteikiama Vašingtonui, skelbia "EuObserver" ir EP.

„Jungtinės Valstijos ieško adatos, o mes jiems siunčiame visą šieno stirtą“, - situaciją apibūdino Liberalų ir demokratų aljanso už Europą frakcijos (ADLE) ir EP narė Sophie In 't Veld.

„Net ir naujajame įgaliojo deryboms projekte kalbama apie 90 mln. įrašų perdavimą kiekvieną mėnesį“, – piktinasi EP pranešėja SWIFT klausimu Jeanine Hennis-Plasschaert's iš Liberalų ir demokratų partijos.

JAV nori analizuoti pačios

Mokslinio instituto „Europos reformos centras“ analitikas Hugo Brady teigia, kad dabar Europos vyriausybės nori išanalizuoti finansinius duomenis, prieš perduodami juos JAV.

JAV pareigūnai yra nelinkę su tuo sutikti, nes jie norėtų išanalizuoti duomenis savo modernių technologijų pagalba ir „jie netiki, kad Europos saugumo tarnybos galėtų atlikti darbą taip gerai, kaip jie patys“, teigia analitikas.


SWIFT susitarimo chronologija:


Vasario 11 d.: EP atmeta ES ir JAV susitarimą dėl terorizmo finansavimo sekimo

Vasario 22 d: JAV informuojama apie susitarimo taikymo nutraukimą

Kovo 24 d.: EK pateikia pasiūlymą dėl naujo susitarimo

Balandžio 7 d.: Pasiūlymą nagrinėja Piliečių teisių komitetas

Balandžio 23 d.: Taryba nagrinės naująjį pasiūlymą

Birželio pabaiga: galimas susitarimo pasirašymas

Sutartis įsigalios tik pritarus EP