Toks sprendimas dar pagilins užsitęsusį Europos Parlamento ir Catherine Ashton, ES užsienio politikos vadovės, konfliktą, kuriame abi pusės nesutaria, kiek įtakos Parlamentas turėtų turėti Europos išorinių veiksmų tarnybai (EIVT). EP biudžeto komiteto nariai, gavę užsienio reikalų komiteto pageidavimą, nutarė neskirti lėšų, kol negaus garantijų, kad C. Ashton įvykdys europarlamentarų reikalavimus dėl tarnybos darbuotojų geografinio balanso ar krizių valdymo pajėgumų.

Už šiuos pinigus turėjo būti sukurti 118 naujų postų, o 1525 pareigūnai bus perkelti iš Europos Komisijos ir Ministrų Tarybos, kai tik EIVT pradės veiklą. Planuota, kad darbas turėtų prasidėti jau gruodžio mėnesį.

Iš pinigų, kuriuos komitetas pasiūlė perkelti į rezervą, 18,6 mln. eurų skirti sukurti naujiems postams, kurie tapo reikalingi, padidėjus diplomatinės tarnybos darbo krūviui. Pinigai iš rezervo bus grąžinti, kai tik C. Ashton „aiškiai įsipareigos tartis su Parlamentu dėl prioritetų formuojant tarnybos personalą“, teigiama antradienį priimtame dokumente. Parlamento atstovas sakė, jog tokia formuluotė yra pakankamai bendra, išreiškianti europarlamentarų iš biudžeto komiteto susirūpinimą dėl išlaidų personalui, atsirandančių dėl paaukštinimų, bei užsienio reikalų komiteto narių norą užtikrinti, jog būtų įdarbinta daugiau kandidatų iš naujųjų ES valstybių narių.

Ingeborga Grässle, centro-dešinioji europarlamentarė iš Vokietijos, rengianti Parlamento poziciją dėl finansinių taisyklių pakeitimo, apkaltino EIVT, kad ši virsta „Meksikos armija“ su „daug generolų, bet vos keliais pėstininkais“. I. Grässle kritikuoja tai, kad tarnyboje bus net aštuoni generalinio direktoriaus ir 73 direktorių postai. Ji teigia, kad vienas generalinis direktorius bus atsakingas tik už 74 pareigūnus, kai tuo tarpu Vokietijos valstybės tarnyboje tokias pareigas einantis žmogus kontroliuotų daugiau kaip 1000 darbuotojų.

Dar 1,37 mln. eurų, biudžeto komiteto atidėtų į rezervą, skirti dabar Europos Komisijai priklausantiems 17 postų finansuoti. Šie pinigai bus grąžinti, kai tik Komisija pateiks pasiūlymą perkelti šiuos postus į EIVT kaip atsakingus už krizių valdymą „pagal aukščiausios diplomatės Ashton įsipareigojimus ir pareiškimus“. Valstybės narės pageidauja, kad šie 17 postų liktų Komisijoje.
Kad įsigaliotų, komiteto rekomendacijos turi būti patvirtintos viso Parlamento, kuris šiuo klausimu turėtų balsuoti plenarinėje sesijoje spalio 18–21 d.