Europarlamentarų delegacijai vadovavęs Claude Moraes (Socialistai ir demokratai, Jungtinė Karalystė) atsakė į kelis klausimus.

- Ar po šio vizito tapo aiškiau, kokių teisinių priemonių trūksta siekiant apsaugoti ES piliečių privatumą?

- Taip. Tyrimas, kurį baigsime kitų metų vasarį, pasiūlys naują teisinę bazę. Ji padės apsaugoti ES piliečių privatumą, nes šiuo metu egzistuojančios priemonės yra nepakankamos.

Taip pat pasiūlysime, kaip geriau užtikrinti duomenų apsaugą egzistuojančiuose susitarimuose su JAV, kaip antai „Saugaus uosto“ susitarime, pagal kurį JAV kompanijos privalo garantuoti iš ES gaunamų duomenų saugumą, bei susitarimuose dėl bankinių duomenų perdavimo (SWIFT) ir keitimosi lėktuvų keleivių duomenimis (PNR).

- Ar šis skandalas nepakenks ES ir JAV deryboms dėl laisvosios prekybos sutarties?

- ES ir JAV yra sąjungininkės ir tikiuosi, kad šį susitarimą galiausiai pasirašys. Tačiau svarbu, kad jis būtų paremtas pasitikėjimu, kuriam šnipinėjimo skandalas, be abejonės, pakenkė. Jei jį pavyks atkurti, tikiu, kad pavyks pasiekti šį susitarimą.

- Ar Parlamentas turėtų tirti ir galimą kai kurių ES šalių įsipainiojimą į sekimo veiklą?

- Nacionalinio saugumo agentūra ne tik atmetė kaltinimus dėl visuotinio ES piliečių šnipinėjimo, bet ir apkaltino ES įsivėlus į šį sekimą.

Mūsų tyrimas ne tik apie NSA, bet ir apie tai, kad vyksta ES kieme. Nuo pat pradžių žinojome, kad slaptų tarnybų priežiūros mechanizmai daugelyje šalių neužtikrina piliečių privatumo.

Vašingtone aš labai aiškiai pažymėjau, kad mes norime išsiaiškinti tiesą ir pateikti atsakymus ES piliečiams. Siekiame, kad būtų užtikrintas skaidrumas ir tinkamas priežiūros mechanizmas, kad ateityje būtų mažiau atvejų, kuomet tokie kaltinimai lieka be atsako.