Kalbėdamas po rugpjūčio 28 d. įvykusio specialaus komiteto susirinkimo dėl situacijos Sirijoje ir Egipte, Vokietijos Krikščionių demokratų partijai priklausantis EP narys E. Brokas pasmerkė Rusiją ir Kiniją dėl to, kad šios valstybės daro per mažai tam, kad padėtų rasti taikų sprendimą.

“Net jei bus suduotas karinis smūgis, mes esame tikri, kad vis tiek reikės politinio sprendimo. Nenorime, kad į valdžią ateitų fundamentalistų vyriausybė, kas galbūt būtų net blogiau už tai, kas buvo”, - patikino E. Brokas.

Kaip rašo “European Jewish Press”, jis taip pat pasipiktino dėl Sirijoje galimai panaudotų cheminių ginklų. „Mums nepriimtinos masinio naikinimo priemonės, kurios buvo panaudotos, tai – dvejonių nepaliekantis pavojaus signalas tarptautinei bendruomenei.“

EP pirmininkas Martinas Schulzas įspėjo neskubėti imtis karinių veiksmų. „Pasisakau prieš skubotą ir vienašališką intervenciją į Siriją.

Tarptautinė bendruomenė privalo veikti drauge bei remtis Jungtinių Tautų (JT) ataskaitos rezultatais“, - pasakė M. Schulzas.

Londone britų įstatymų leidėjai pasiruošę aptarti galimą karinę intervenciją į Siriją. D. Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas pasakė, kad Britanija siūlys JT rezoliuciją, kurioje Sirijos valdžia kaltinama cheminių ginklų panaudojimu praėjusios savaitės išpuolių metu bei suteikiamos „visos priemonės”, reikalingos apginti taikius gyventojus.

Ši rezoliucija, kuri bus išplatinta tarp penkių nuolatinių JT Saugumo Tarybos narių, tapo paskatinimu Vakarų šalių atsakomųjų karinių veiksmų rengimo planui.

D. Camerono teigimu, D. Britanija paruošė „pirminį rezoliucijos variantą, kuriame B. Assadas kaltinamas cheminių ginklų panaudojimu ir kuri įgalina imtis būtinų priemonių taikiems gyventojams apsaugoti.“
“Mes visada teigėme norintys, kad JT Saugumo Taryba vykdytų savo pareigas dėl Sirijos”, - socialiniame tinklapyje „Twitter“ paskelbė D. Cameronas.

D. Camerono atstovas spaudai pasakė, kad D. Britanijos pasiūlytas pirminis rezoliucijos variantas remiasi septintuoju JT Chartijos skyriumi, kuris gali būti panaudojamas įgalinti jėgos panaudojimą, siekiant „išlaikyti ar atkurti tarptautinę taiką ir saugumą“.

Pastarasis D. Britanijos veiksmas, atrodo, skirtas paruošti diplomatinį pagrindą išorės pajėgų koalicijos veiksmams, vadovaujamiems Jungtinių Valstijų, tuo atveju, jei nebus pasiektas JT susitarimas.