Centro dešiniesiems priklausantis EP narys iš Austrijos Othmaras Karasas, kartu su centro dešiniųjų politinių pažiūrų EP nariu iš Prancūzijos Liemu Hoangu Ngocu vadovaujantis tyrimui, patikino, kad Portugalija rodo atsigavimo ženklus.

Tačiau, kaip rašo „Euobserver“, jis atkreipė dėmesį į tai, kad iš taip vadinamosios „troikos“ – Europos centrinio banko (ECB), Europos Komisijos (EK) ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) - ši šalis yra sulaukusi nevienareikšmiškų atsiliepimų.

„Portugalijai buvo kalbama apie lankstumą, kurio niekada nebuvo. Portugalams teko patirti reikšmingų praradimų, todėl jie nusipelno būti geriau informuoti“, - sakė O. Karasas.

Ši EP narių kelionė - tai pirmasis kartas, kai „troikos“ atstovų, prižiūrinčių, ar įvykdomos finansinės paramos paketo skyrimo sąlygos, darbas yra oficialiai įvertinamas.

Kritikai, keletas iš kurių priklauso didelės įtakos turinčiam EP ekonomikos ir socialinių reikalų komitetui, teigia, kad „troikos“ atstovai vykdo veiklą be kruopštaus demokratiško įsigilinimo, o jų sprendimai turi didelės įtakos socialinei šalies sistemai.

Sausio 10–11 d. delegacija tęs savo darbą Kipre, vėliau vyks į Graikiją ir Airiją.

Graikija turėjo būti pirmąja šalimi, kurioje būtų apsilankiusi ši delegacija, tačiau sausio 7 d. vizitas buvo atidėtas EP pirmininko Martino Schulzo ir Graikijos ministro pirmininko Antoniso Samaraso iniciatyva.

Ši kelionė buvo atidėta nenurodant naujosios vizito datos dėl to, kad jis sutaptų su oficialiąja Graikijos pirmininkavimo ES pradžios ceremonija Atėnuose.

Graikijos opozicinės partijos „Syriza“ atstovo teigimu, Graikijos vyriausybė baiminasi tikslų ir rezultatų dėl ES ir TVF memorandumo aptarimo.

2010 m. Graikija gavo pirmąjį 240 mlrd. eurų (beveik 829 mlrd. litų) finansinės paramos paketą. Ši šalis tikisi, kad 2014 m. jai nebeprireiks finansinių injekcijų.

Tačiau 2013 m. įsiskolinimų naštai pasiekus 190 proc. BVP, Graikija išgyveno šeštuosius ekonominio nuosmukio metus, o šios šalies nedarbo lygis vis dar išlieka aukščiausias visoje ES.

Vienas iš Graikijos delegacijos narių apkaltino ES šalis nares ir TVF tuo, kad egzistuoja išankstinis nusistatymas šio tyrimo atžvilgiu.

„Nuo šio tyrimo pradžios, EK ir TVF leido aiškiai suprasti, kad jų nedomina demokratinė atsakomybė ir skaidrumas“, - savo nuomonę išreiškė kairiųjų politinių pažiūrų EP narys iš Vokietijos Jurgenas Klute.