Nors dėl būstinės vietos bendru sutarimu sprendžia ES valstybės, Lisabonos sutartis suteikė Parlamentui galias inicijuoti ES sutarties pakeitimus. Priimtoje rezoliucijoje EP įsipareigojo inicijuoti sutarties pakeitimą, kuris leistų jam pačiam apsispręsti dėl savo darbo vietų. „Turėdamas vieną būstinę Europos Parlamentas dirbtų veiksmingiau, taupiau ir ekologiškiau“, – teigiama rezoliucijoje. EP nariai pažymi, jog tai, kad „kas mėnesį ir toliau važinėjama tarp Briuselio ir Strasbūro, daugeliui ES piliečių tapo simboliška ir neigiama [...], ypač tuo metu, kai dėl finansų krizės valstybėse narėse buvo stipriai ir skausmingai mažinamos išlaidos“.

Rezoliucijoje pažymima, kad papildomos metinės išlaidos dėl Parlamento geografinio „išsibarstymo“ tarp Briuselio, Liuksemburgo ir Strasbūro siekia 156–204 mln. eurų – tai sudaro apie 10 proc. Parlamento metinio biudžeto. Papildomos metinės išlaidos vien dėl būstinės Strasbūre sudaro apie 103 mln. eurų. Ši suma būtų didesnė, jei būtų skaičiuojamas ir kitų ES institucijų, ES valstybių tarnautojų, žurnalistų bei pilietinės visuomenės atstovų kelionių išlaidos. Europarlamentarai siūlo atlikti europinę gyventojų apklausą, ar jie norėtų išlaikyti EP veiklą trijose valstybėse, atsižvelgiant į finansinį, aplinkosaugos ir veiksmingumo aspektus.
Rezoliucijai pritarė 483 EP nariai, nepritarė 141, o susilaikė 34. Tikėtina, kad tolesnių veiksmų šiuo klausimu EP gali imtis po 2014 m. gegužę vyksiančių EP rinkimų.

Kaip rašo BBC, didžioji EP narių dalis įsitikinę, kad važinėjimas iš Briuselio į Strasbūrą – tai tik laiko ir pinigų švaistymas.

EP narių teigimu, pastaraisiais metais patiriamos išlaidos bei išskiriamo anglies dioksido kiekis padidėjo dėl didesnių galių suteikimo EP bei jo narių skaičiaus augimo.

ES valstybių vyriausybės gali keisti sutartį, tačiau Prancūzija nori išsaugoti Strasbūro svarbą.
Didžioji dalis ES veiklos vykdoma Briuselyje, čia rengiami ES viršūnių susitikimai – oficialūs ES Tarybos posėdžiai.

Dėl dabartinio važinėjimo į Strasbūrą, kiekvieną mėnesį kelioms dienoms 766 EP nariai bei daugiau nei 3 000 darbuotojų keliasi į šį Prancūzijos miestą.

Keliaujantis cirkas

Praėjusiais metais Prancūzijos vyriausybė ėmėsi teisinių veiksmų, kai EP nariai pamėgino sumažinti kasmetinių Strasbūre vystančių posėdžių skaičių. Ši šalis tikrai pasinaudotų veto teise, jei būtų siūloma atsisakyti šio važinėjimosi.

Didžiąją Britaniją atstovaujantys EP nariai labiausiai remia idėją atsisakyti „keliaujančio cirko“.

Šios idėjos šalininkai pažymi, kad daugiau nei milijonas ES piliečių pasirašė peticiją, raginančią EP turėti vieną darbo vietą Briuselyje.

A. Fox ir G. Heafnerio siūlyme teigiama, kad kasmėnesinis migravimas į Strasbūrą kenkia ES reputacijai, „ypač dabar, kai dėl finansinės krizės vykdomi rimti ir skausmingi išlaidų karpymai visose ES šalyse narėse.“