Minėtosios EP frakcijos lyderis ir buvęs Belgijos ministras pirmininkas Guy Verhofstadtas siūlymą išdėstė oficialiame pareiškime.

„Esu įsitikinęs, jog Europos Sąjunga privalo pasekti JAV Kongreso ir Senato pavyzdžiu ir patvirtinti sankcijų sąrašą. Jeigu Europos Taryba to nepadarys, Europos Parlamentas privalo nustatyti savą sąrašą, paremtą JAV Kongreso vizų draudimo dokumentu“, - sako G. Verhofstadtas.

EP Liberalų ir demokratų aljanso už Europą frakcijos pirmininkas turėjo galvoje JAV sudarytą 18 Rusijos valdžios pareigūnų, kuriems nebus išduodamos Amerikos vizos, sąrašą. Minėtiems asmenims kelionių sankcijos pritaikytos dėl ryšių su kalėjime mirusio žmogaus teisių advokato Sergejaus Magnickio byla.

37 metų S. Magnickis 2009 metais mįslingomis aplinkybėmis mirė kalėjime. Prieš tai jis atskleidė valstybės lėšų grobstymo schemą Rusijos vidaus reikalų ministerijoje.

JAV Kongresas privertė dar dvejojusį Valstybės departamentą su S. Magnickio mirtimi siejamus pareigūnus įtraukti į juodąjį sąrašą, pagrasinęs, jog, JAV diplomatams nesiėmus reikiamų veiksmų, nepritars JAV ir Rusijos prekybos sutarčiai.

Remiantis ES nuostatomis, EP galių įvesti tokias sankcijas neturi.
Europos išorės veiksmų tarnyba gali jas siūlyti, o tada ES valstybės narės turi vieningai nuspręsti, ar jų tikrai reikia, ar ne.

Tačiau EP Liberalų ir demokratų aljanso už Europą frakcijos teigimu, vienas iš variantų yra JAV modelis – grasinimas blokuoti kitus teisės aktus, kurių likimą gali lemti EP parlamentarai, jeigu ES diplomatai nesiims reikiamų veiksmų.

Anot G. Verhofstadto, dar viena galimybė – vadinamasis „moralinis autoritetas“. Tereikia kreiptis į ES valstybes nares, ir nustatyti, ar jos pasirengusios ignoruoti EP ir leisti įtariamiems S. Magnickio žudikams keliauti, kur tik širdis geidžia.

Jeigu sąrašas asmenų, kuriems ES pritaikys kelionių sankcijas, bus patvirtintas, tai bus drąsus EP parlamentarų bandymas tvarkyti ES užsienio politikos reikalus.

Buvęs S. Magnickio darbdavys Billis Browderis mano, jog Europos išorės veiksmų tarnyba turėjo pasipriešinti Rusijos bandymams „šantažuoti“ Airiją.

„ES stiprybė tokiomis aplinkybėmis – veikimas išvien“, - sakė jis.

„Rusijos pareigūnų neseniai darytas spaudimas ES įstatymų kūrėjams yra akivaizdus įrodymas, jog sankcijos pasieks reikiamą tikslą. Kaip toli šiuo klausimu pasirengusi nueiti Rusija ir kiek toli stumiama leisis ES?“, - klausia G. Verhofstadtas.