Vakar įvykusio ES Užimtumo, socialinės politikos, sveikatos ir vartotojų reikalų tarybos susitikimo metu buvo susitarta, kad ženklinant maisto produktus, būtina nurodyti informaciją apie produkto energinę vertę, riebalų, sočiųjų riebalų, angliavandenių, baltymų, cukraus ir druskos kiekį. Šių maistinių medžiagų kiekis gali būti išreikštas 100 gramų ar 100 mililitrų produkto, arba nurodomas rekomenduojamų suvartoti medžiagų kiekis procentais. Maisto pramonės bendrovės galės naudoti ir kitokius informacijos pateikimo ant maisto produktų pakuočių būdus, jeigu tik jie nėra klaidinantys.

Informacija neturės būti pateikta ant pakuotės priekio, tačiau privalo būti matoma tame pačiame regėjimo lauke.

Ministrai taip pat susitarė, kad ženklinant kiaulienos, avienos ir paukštienos pakuotes, ant jų būtų privaloma pateikti informaciją apie produkto kilmės vietą. Jautienai jau yra taikomas privalomas kilmės ženklinimas.

Naujųjų nuostatų nuspręsta netaikyti alkoholinių gėrimų ženklinime.

Tačiau dabartinis susitarimas neatitinka visų Europos Parlamento narių reikalavimų, pateiktų birželio mėnesio direktyvoje.

Vokietijos centro-dešiniųjų parlamentarė Renate Sommer, parengusi ataskaitą apie EP nuomonę ženklinimo klausimu, sakė, kad ji „nusivylusi“ susitarimu, kurį pati pavadino „skystu projektu“, ignoruojančiu svarbią informaciją. Didžiausios parlamentarės kritikos susilaukė sprendimas neteikti informacijos apie maistinių medžiagų ir energijos kiekį ant pakuotės priekio.

R.Sommer tikisi pasiekti susitarimą šiuo klausimu per antrąjį svarstymą. „Vartotojai dar turės palaukti labiau suprantamo maisto pakuočių ženklinimo – jeigu toks apskritai kada nors bus“, - "European Voice" sakė ji.