"Judame link susitarimo del J.Tymosenko bylos", - BNS telefonu iš Ukrainos trečiadienį sakė EP pasiuntinių misijos koordinatorius EP pirmininko patarėjas Arnoldas Pranckevičius.

"Sunku pasakyti, kiek dar laiko prireiks ir kokios bus susitarimo detalės, tačiau matome gana rimtą suinteresuotumą iš Ukrainos aukščiausios valdžios pusės", - teigė jis.

Europos Parlamento pirmininko Martino Schulzo (Martino Šulco) patarėjas teigė, jog jau kalbamasi apie konkrečias J.Tymošenko bylos sprendimo detales.

EP misijos pasiuntiniai Airijos atstovas Patas Coxas (Patas Koksas) ir buvęs Lenkijos prezidentas Aleksander'as Kwasniewskis (Aleksandras Kvasnevskis) antradienį Jaltoje susitiko su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovičiumi.

Pagrindinė jų pokalbio tema, anot A.Pranckevičiaus, buvo J.Tymošenko byla.

"Yra tam tikri lūkesčiai iš abiejų konflikto pusių, tiek iš valdžios, tiek iš opozicijos - iš prezidento iš vienos pusės, ir iš ponios J.Tymošenko", - teigė A.Pranckevičius. Pasak jo, misijos tikslas surasti kompromisą tarp abiejų pusių ir užtikrinti, kad susitarimo bus laikomasi.

Susitarimo detalių EP misijos atstovas teigė negalintis atskleisti: "Tai ir yra svarbiausi aspektai, dėl ko taip ilgai mums užtrunka rasti sprendimą. Tos detalės yra gana, kaip šiuo metu populiaru sakyti Lietuvoje, "toksinės" ir nėra gerai apie tai viešai šnekėti".

Anot EP pirmininko patarėjo A.Pranckevičiaus, nors J.Tymošenko byloje tikimasi permainų, nerimą kelia kiti klausimai.

"Nepaisant neblogo progreso selektyvaus teisingumo kontekste, mes nerimaujame, kad Ukraina atsilieka kitų reformų kelyje. (...) Prokuratūros įstatymas, rinkimų įstatymas, iš naujo rinkimų pakartojimas penkiose vienmandatėse apygardose, Kijevo miesto rinkimų organizavimas ir kitos reformos, kurios, deja, yra užstrigusios ir dėl kurių, deja, liepos mėnesio Aukščiausiosios Rados plenarinė sesija nesutarė“, - kalbėjo EP atstovas. Anot jo, visi šie klausimai buvo atidėti iki rugsėjo ir tai "stipriai pavėlina kalendorių".

Pasak A.Pranckevičiaus, kai kurių reformų jau nebebus spėta įgyvendinti iki Rytų partnerystės susitikimo Vilniuje šių metų lapkritį.

"Ypatingai dėl teisėsaugos, konstituciniai pakeitimai, kurie turi būti įgyvendinti, jau nebus įgyvendinti iki Vilniaus susitikimo, o galės būti gyvendinti tiktai 2014 metais," - sakė A.Pranckevičius.

Paklaustas, ar Asociacijos sutarties pasirašymas su Ukraina Vilniuje dar įmanomas, stringant reformoms, A.Pranckevičius sakė, jog tai spręs ES šalys narės. "Raginame mūsų Ukrainos partnerius, kad jie neužmirštų ir visų kitų namų darbų, ir kad neatsidurtume situacijoje, kur lapkričio mėnesį turime pažangą svarbiausiu klausimu, bet kitais klausimais darbai nepadaryti ir dėl to būtų užblokuotas sutarties pasirašymas. Tai būtų iš tikrųjų labai prastas scenarijus", - sakė EP Pirmininko patarėjas.

Trečiadienį EP pasiuntiniai susitinka su kalinama šiuo metu Charkovo ligoninėje esančia J.Tymošenko. Tai jau devynioliktas EP Coxo-Kwasniewskio misijos vizitas į Ukrainą per dvylika mėnesių.

Asociacijos ir laisvosios prekybos sutarties pasirašymas su Ukraina laikomas vienu svarbiausių Rytų partnerystės susitikimo Vilniuje lapkričio mėnesį tikslų. Su Armėnija, Gruzija ir Moldova sutartys Vilniuje turėtų būti parafuotos.