EP Teisės komitetas įsitikinęs, kad Lietuvos Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, svarstydama europarlamentaro V. Tomaševskio pasisakymus apie Lietuvos lenkų padėtį, viršijo savo įgaliojimus.
Komisija nusprendė, kad europarlamentaro kalbos apie lenkų tautinės mažumos padėtį Lietuvoje buvo nepagarbios.

Dėl Teisės reikalų komiteto išvadų EP turėtų balsuoti kitą savaitę plenarinėje sesijoje.

VTEK sausio 21-ąją dieną nutarimu paskelbė, kad V.Tomaševskio "viešas elgesys ir pasirinkta veiklos forma nerodo pagarbos žmogui ir valstybei, teisingumui, nedidina pasitikėjimo valstybe ir jos institucijomis".

Prieš keletą mėnesių dėl šios išvados gavęs V.Tomaševskio skundą, Europos Parlamento pirmininkas Jerzy Buzekas nukreipė jį į Teisės reikalų komitetą.

Ginčas dėl šio VTEK sprendimo tęsiasi ir Lietuvos teismuose. Vilniaus apygardos administracinis teismas gegužės 14 dieną panaikino komisijos sprendimą, paskelbęs, kad VTEK nėra kompetentinga atlikti tyrimą dėl asmens, esančio Europos Parlamento (EP) nariu.

Etikos sargai šį sprendimą apskundė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Pernai rugsėjį V.Tomaševskis J.M.Barosso klausė, ar jam žinoma, kad tautinių mažumų teisės Lietuvoje regresuoja, o lenkų mažuma Lietuvoje diskriminuojama. V.Tomaševkis ne kartą yra sakęs, esą lenkų mažuma Lietuvoje yra diskriminuojama, nors Lietuvos vadovai tvirtina, kad tokie priekaištai yra nepagrįsti.

Lietuvoje gyvena per 200 tūkst. save lenkais laikančių žmonių. Tai didžiausia tautinė mažuma Lietuvoje.