Amerikietiškoji GPS buvo sukurta kariniais tikslais, o civilius pasiekiančio signalo tikslumas yra ribojamas. Jis nėra pakankamai patikimas, be to, egzistuoja galimybė, jos jis nepasieks vartotojų krizių atveju. Dėl šių priežasčių ES siekia turėti nuosavą – tikslią, patikimą ir saugią – sistemą, sakoma EP pranešime spaudai. Naujosios sistemos kūrėjai žada, kad vartotojams papildomų išlaidų nekils, kadangi dauguma imtuvų galės naudotis abiejų navigacijos sistemų palydovais.

„Galileo“ – bendras Europos Sąjungos ir Europos kosmoso agentūros (ESA), 17 šalių jungiančios tarpvyriausybinės organizacijos, projektas. „Galileo“ sudarytų 30 trimis orbitomis skriejančių palydovų, besisukančių 24 tūkst. kilometrų aukštyje. Jie leistų sužinoti tikslų laiką bei stovinčio ar judančio objekto koordinates su vieno metro paklaida. Pasaulinių palydovinės navigacijos sistemų siunčiamų signalų kokybę stiprintų EGNOS sistema. 

Projektas šiuo metu yra įpusėjęs: yra įrenginėjami kontrolės centrai ir pirmieji palydovai turėtų būti paleisti 2011 metais.

EP Pramonės ir mokslinių tyrimų komitete europarlamentarai aptarė Galileo projekto eigą ir finansavimo galimybes visuotinės ekonominės krizės metu.

Pasak EP Pramonės komiteto pirmininko Herbert Reul (Europos liaudies partija, Nyderlandai), investavimas į Galileo sistemą tiek ekonomiškai, tiek politiškai- neatsiejama nauda.

"Klaida būtų atsisakyti šio projekto pusiaukelėje, nes vis daugiau ekonominių sričių naudojasi šia programa, kaip pavyzdžiui, transporto, žemės ūkio ar statybų sektoriai ir kt. ". Taigi, Komisija turėtų atkreipti dėmesį į profesionalų Galileo projekto lėšų paskirstymą ir finansavimą, tam, kad išvengtume praeities klaidų."