Kaip rašo www.euobserver.com, praėjus trejiems metams nuo to laiko, kai pirmieji „troikos“ atstovai nuvyko į Graikiją ir Airiją tam, kad „atartų“ vyriausybėms bei prižiūrėtų pažadėtų biudžetinių išlaidų mažinimo įgyvendinimą, EP ketina ištirti šių nerenkamų pareigūnų darbą.
EP ekonomikos komiteto pagrindinių grupių koordinatoriai spalio 28 d. sutarė inicijuoti „troikos“ darbo Graikijoje, Portugalijoje, Airijoje ir Kipre patikrinimą.

„Troika atlieka esminį vaidmenį euro krizės valdymo procese. Šių institucijų darbas ir toliau yra didžiąja dalimi neskaidrus“, - teigė EP Žaliųjų frakcijos narys iš Vokietijos Svenas Giegoldas.

Jis paaiškino, kad tyrimas apimtų „troikos“ atstovų išklausymą bei nepriklausomą ekonominį ištyrimą dėl „troikos“ išvadų, kurios, kaip vėliau paaiškėjo, buvo netinkamos šalims, kurioms buvo suteikta pagalba.

Nedarbas, kaip paaiškėjo, dar labiau išaugo, ekonomika dar labiau susitraukė, o valstybiniai įsiskolinimai išaugo labiau, nei buvo prognozuojama „troikos“ šiose keturiose valstybėse.

„Štai kodėl daugelis ES šalių narių gyventojų tikisi visapusiško ištyrimo, kodėl buvo sulaukta tokių dramatiškų rezultatų. Turime atsargiai ištirti galimus nusižengimus įstatymams“, - pridūrė S. Giegoldas.

Politinės grupės vis dar derasi dėl tyrimo apimties, kuriam reikia bendro grupių lyderių ir komitetų pirmininkų pritarimo.

Viena iš sričių, kuri, kaip tikimasi, bus tiriama, - tai privačių konsultantų darbas, kuriuos įtraukė „troika“.