Tikimasi, kad šiame viršūnių susitikime ES vadovai palaikys ES Tarybos pirmininko Hermano Van Rompuy vadovaujamos ES finansų ministrų darbo grupės pasiūlymus, ir galbūt dar pridės keletą naujų elementų.

Tačiau trečiadienį G. Verhostadtas žurnalistams sakė remiantis Komisijos rugsėjo 29 d. pateiktus pasiūlymus dėl ekonominio valdymo, vadindamas juos „nuosekliais“ ir „drąsiais“, ir perspėjo, kad ministrų darbo grupė pernelyg sušvelnino šiuos pasiūlymus, „Stabilumo ir augimo paktą“ palikdama „be dantų“.

Jis taip pat teigė, kad tokių užkulisinių susitarimų daugiau nebebus, nes Europos Parlamentas dabar turi visišką teisę dalyvauti priimant sprendimus dėl konkrečių teisės aktų, kuriais kitais metais bus įgyvendintas naujasis ES ekonominis valdymas.

Jo perspėjimams antrino ir kitos Parlamento frakcijos, ypač didžiausią vietų skaičių turinti Europos liaudies partijos frakcija (ELP) bei Žalieji, teigiantys, kad jie norėtų amibicingesnės ir platesnės ekonominio valdymo strategijos, negu dabar siūlo Komisija bei H. Van Rompuy darbo grupė.