Prieš metus Islandija pateikė prašymą įstoti į ES, o birželį Europos Vadovų Taryba leido pradėti narystės derybas su šia šalimi. Trečiadienį priimtoje rezoliucijoje europarlamentarai pritaria tokiam sprendimui, tačiau pažymi, jog Islandija turi sustabdyti banginių medžioklę, nes ji prieštarauja ES teisei.

Ragindami dvišaliu keliu išspręsti ginčą su Jungtine Karalyste ir Nyderlandais dėl santaupų, europarlamentarai pažymi, jog Islandija turi išmokėti minimalią kompensaciją buvusiems „Icesave“ banko indėlininkams šiose šalyse. Kovo 6 d. Islandijos gyventojai referendume atmetė tokių kompensacijų planą.

Nors Islandija atitinka ES teisę vidaus rinkos srityje, Parlamentas pažymi, jog ji turi reformuoti savo finansų rinkos priežiūrą, taip pat teisėjų ir prokurorų skyrimo tvarką. Narystės derybose taip pat numatyta derėtis dėl žemės ūkio, žuvininkystės, mokesčių, ekonomikos ir pinigų politikos bei užsienio reikalų.

Kadangi nuo 2009 m. vasaros Islandijos visuomenė vėl skeptiškiau vertina galimą savo šalies narystę ES, europarlamentarai ragina Islandijos vyriausybę plėtoti aktyvią visuomenės diskusiją šiuo klausimu.

Islandija jau yra Šengeno erdvės dalis, ji taip pat yra pasirašiusi laisvosios prekybos susitarimą su ES (nuo 1973 m.). Ši šalis yra ir NATO narė.