Strasbūre vykusiame posėdyje prieš laikiną devynių mėnesių susitarimą dėl duomenų apie finansines Europos piliečių ir įmonių operacijas perdavimo, pasinaudojant Pasaulinės tarpbankinių finansinių telekomunikacijų organizacijos (SWIFT) tinklu, pasisakė 378 parlamentarai. Susitarimui pritarė 196 įstatymų leidėjai, dar 31 susilaikė.

Didžiausia parlamente konservatorių frakcija stengėsi atidėti balsavimą dėl duomenų perdavimo iki kito mėnesio - šiam siūlymui pritarė ES šalys ir Europos Komisija - tačiau deputatai nesutiko atidėlioti klausimo sprendimo.

"Nepritardami šiam laikinam susitarimui mes nerizikuojame Europos piliečių saugumu", -sakė Europos Parlamento pranešėja SWIFT klausimu, liberalų atstovė Jeanine Hennis Plasschaert.

"Pasikeitimas tiksliniais transatlantiniais duomenimis ir toliau išliks galimas", - sakė ji.

"Jeigu JAV administracija pasiūlytų JAV Kongresui ką nors panašaus į šį (projektą) - perduoti informaciją apie amerikiečių bankines operacijas svetimai valstybei - visi žinome, koks būtų Kongreso atsakymas, ar ne?"- tęsė J.H.Plasschaert.

ES ir JAV pareigūnai perspėjo, kad, atmetus šį susitarimą, atsiras spragų saugumo srityje, tačiau ES diplomatai pareiškė, kad Vašingtonas gali sugrįžti prie savo senų duomenų rinkimų metodų, pagal dvišalius susitarimus.

Europarlamentarams daug klausimų kelia informacijos rinkimo ir panaudojimo būdai: kokie duomenys bus perduodami, kur jie atsidurs, kam jie bus naudojami, kas atsitiks su teisine ir duomenų apsaugos taisyklėmis.

Jie pabrėžia, kad duomenys turi būti perduodami ir tvarkomi tik kovos su terorizmu tikslais; ES piliečiams ir įmonėms turi būti užtikrinamos europinės teisinės gynybos ir duomenų apsaugos teisės, o prašymai perduoti duomenis turi būti grindžiami konkrečiais atvejais, gavus teisminės institucijos leidimą.

Europarlamentarai siūlo derėtis dėl tobulesnio susitarimo, kuriame būtų geriau užtikrintos piliečių teisės ir asmens duomenų apsauga.

EP sprendimas trukdys kovojant su terorizmu, sako JAV ambasada

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį išreiškė nepasitenkinimą europarlamentarų sprendimu atmesti ES susitarimą su JAV dėl bankinių duomenų perdavimo ir pavadino tai "trukdžiu ES ir JAV bendradarbiavimui kovos su terorizmu srityje".

"Šis (EP) sprendimas yra trukdys ES ir JAV bendradarbiavimo kovos su terorizmu srityje", - pareiškė JAV ambasada Briuselyje, kai Europos Parlamentas nepritarė ankstesniam JAV ir ES susitarimui dėl duomenų apie finansines Europos piliečių ir įmonių operacijas perdavimo, pasinaudojant Pasaulinės tarpbankinių finansinių telekomunikacijų organizacijos (SWIFT) tinklu.

"Šis sprendimas žlugdo svarbią kovos su terorizmu programą, pagal kurią Europos valdžios institucijoms buvo perduoda daugiau nei 15000 ataskaitų ir vertingos informacijos, ir kuri labai prisidėjo prie bendros kovos su terorizmu ES ir Europoje", - sakoma JAV misijos pareiškime.