Pritarus Europos Parlamentui, iš bendrovės „Snaigė“ ir dviejų jos tiekimo įmonių atleistiems darbuotojams tektų 258 tūkst. Eurų (890 tūkst. litų), o iš 128-ių statybų sektoriaus įmonių atleistiems žmonėms – 1,1 mln. eurų (3,8 mln. litų) parama. Vokietijos automobilių gamintojo „Karmann“ atleistų darbuotojų sugrįžimui į darbo rinką būtų atseikėti 6,2 mln. eurų (21,39 mln. litų).

Jei Taryba ir Parlamentas šią savaitę pritars finansavimui, Komisija per 15 dienų pervers šias lėšas iš Globalizacijos fondo, kuriomis Lietuva ir Vokietija turės pasinaudoti per metus, praneša EP spaudos tarnyba. 

Globalizacijos fondas
  • Įsteigtas 2007 m., reformuotas 2009 m.
  • Metinis biudžetas – 500 mln. eurų (1,7 mlrd. litų), dengia iki 65 proc. aktyvių darbo rinkos priemonių išlaidų
  • Padeda grįžti į darbo rinką globalizacijos ir ekonominės krizės aukoms
  • Nuo 2007 m. gautos 44 paraiškos dėl daugiau nei 240 mln. eurų paramos (828 mln. litų), skirtos 45 tūkst. darbuotojų

Lėšų panaudojimas pernai

Pernai Europos Parlamentas patvirtino 10 paraiškų, gautų iš aštuonių ES valstybių: 52,3 mln. eurų parama investuota į 15,8 tūkst. darbo vietų netekusių žmonių ateitį. Globalizacijos fondo lėšos pasiekė dėl krizės nukentėjusių automobilių, statybų, tekstilės bei telekomunikacijų ir kompiuterių gamintojų už borto paliktus darbuotojus.

Parama pasiekė buvusius švedų „Volvo“ bei austrų ir ispanų automobilių pramonės, Nyderlandų „Heijmans“ statybų bendrovės, bankrutavusios „Alytaus tekstilės“ bei Belgijos, Portugalijos ir Ispanijos tekstilės įmonių darbuotojus. EGF lėšos padėjo žmonėms, netekusiems darbo „Nokia“ bendrovei perkėlus gamybą iš Vokietijos į Aziją ir Lotynų Ameriką, o „Dell“  iš Airijos į Kiniją perkėlus kompiuterių gamyklą.