Be parlamento narių mitinge dalyvaus žmogaus teisių pakomitečio pirmininkė Heidi Hautala iš Prancūzijos, jos pavaduotoja Laima Andrikienė iš Lietuvos, olandas Thijs Bermanas ir estė Kristina Partelpog. Jie mitinge dalyvaus komiteto nario, dokumentinių filmų režisieriaus Andrejaus Nekrasovo kvietimu.

„Ši parlamentarų delegacija vykstanti į Šiaurės Kaukazą, šiuo metu yra Maskvoje. Pasinaudojęs proga, pasiūliau jiems sudalyvauti mūsų rengiamoje akcijoje ir jie sutiko“, - sakė A.Nekrasovas.

Rusijos ministro pirmininko Vladimiro Putino pastabos apie tai, kad policija rugpjūčio 31 d. vyksiančio mitingo metu gali panaudoti jėgą, sukėlė įtampą Maskvoje.

"V.Putino žodžiai, ištarti interviu metu, kad jis sugniuždys visas neteisėtas akcijas, kelia didžiulį nerimą. Liūdna tai girdėti. Tai tik parodo, kad jis nesirengia keisti savo griežtos politikos žmogaus teisių gynėjų atžvilgiu“, - šiandien telefonu iš Rusijos sostinės „EUobserver“ teigė H.Hautula.

Jau antrus metus iš eilės Rusijos valdžia draudžia opozicijos ir teisių gynėjų mitingus Triumfo aikštėje. Tačiau nepaisydami valdžios draudimų, kiekvieno mėnesio 31 d. joje renkasi opozicionieriai ir teisių gynėjai, kurie dažniausiai būna sulaikomi teisėsaugos pareigūnų, prieš juos naudojama jėga, pasitelkus omonininkų pajėgas. Per ankstesnę akciją liepos 31 dieną Triumfo aikštėje buvo sulaikyti keliasdešimt žmonių.

Pasak Maskvos milicijos viršininko pavaduotojo Viačeslavo Kozlovo, šiandien Triumfo aikštėje viskas vyks „pagal įprastą scenarijų“. Pirmiausiai mitingo dalyviams bus paaiškinta, kad renginys yra neteisėtas ir pasiūlyta skirstytis. Nepaklusiantys nurodymams bus „pašalinti“. Autobusai juos nuveš į milicijos skyrių, kur bus surašyti protokolai dėl administracinių teisių pažeidimo. Vėliau medžiaga bus perduota teismui.

Naujienų portalo „EUobserver“ paklausta, ar ji tikisi savo dalyvavimu mitinge sutrukdyti milicijai panaudoti jėgą, H.Hautula atsakė: „Asmeniškai taip teigti negaliu. Tačiau vienas opozicijos lyderių Borisas Nemtsovas sakė, kad ankstesnės gegužės 31 d. Sankt Peterburge vykusios akcijos metu, Europos Parlamento dalyvavimas paskatino milicijos pareigūnus į mitinguotojus reaguoti ramiau“.