Direktyvos projektui pritarė 560 EP narių, nepritarė 92, o susilaikė 32. Parlamentas atidėjo balsavimą dėl teisėkūros rezoliucijos, suteikdamas pranešėjai mandatą derėtis su Taryba dėl galutinio teksto.

Europarlamentarų reikalavimai tokie: 65 proc. cigarečių pakelio pakuotės bus padengta įvairiais įspėjamaisias tekstams ir paveikslėliais, kurie turėtų atgrasyti nuo rūkymo, skoninės (mėtų ar vaisių skonio) cigaretės bus uždraustos po 5 metų, o elektroninės cigaretės vis dėlto bus traktuojamos kaip tabako gaminys, nors buvo bandoma priskirti jas prie medicininio produkto, kuris padeda mesti rūkyti. Taip pat siūloma uždrausti prekiauti pakuotėmis, kuriose yra mažiau nei 20 cigarečių.

Tiesa, plonosios “slim” cigaretės rinkoje išliks, nors EP Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto apsaugos (ENVI) komitete buvo balsuojama už tai, kad būtų ribojamas ir plonų cigarečių įsigijimas.

ENVI komitetas taip pat siūlė 75 proc. pakuotės skirti įspėjamiesiems tekstams ir piešiniams apie rūkymo padarinius, tačiau likusios pakuotės dalies nedaryti visiškai baltos.

Šiuo metu ES galiojančios taisyklės įpareigoja ne mažiau kaip 30 proc. priekinio rūkalų pakuotės ploto ir ne mažiau kaip 40 proc. jos užpakalinio ploto skirti įspėjimams apie grėsmę sveikatai. EP siūlo padidinti šį plotą abejose pakuotės pusėse iki 65 proc., o prekės ženklus talpinti pakuotės apačioje.

„Visi žinome, kad rūkyti pradeda vaikai, o ne suaugusieji. Nors rūkančių suaugusiųjų mažėja, Pasaulio sveikatos organizacijos duomenys rodo, kad ES šalyse daugėja jaunų rūkalių. Turime sustabdyti tabako gamintojų pastangas paveikti jaunus žmones patraukliai atrodančiais gaminiais ir užtikrinti veiksmingus įspėjimus ant cigarečių pakelių. Po to, kai 2001 m. Kanadoje buvo pradėti naudoti dideli įspėjamieji piešiniai, jaunų rūkalių šioje šalyje sumažėjo perpus“, – pažymėjo EP pranešėja iš Jungtinės Karalustės Linda McAvan.

Skyrėsi ir komiteto pozicija apie elektronines cigaretes, kurios iki šiol nebuvo niekaip reglamentuotos ir jas laisvai galėjo įsigyti vaikai. ENVI komitetas sutiko, kad jos būtų parduodamos tik kaip medicininis produktas, galintis padėti mesti rūkyti.

Po šiandienos balsavimo buvo pritarta, kad elektroninėse cigaretėse nikotino negali būti daugiau nei 30 mg/ml, ant jų pakuočių turi būti įspėjimas apie grėsmę sveikatai, jos neturi būti parduodamos jaunesniems nei 18 metų amžiaus asmenims, o jų reklamai taikytini tabako reklamos ribojimai.

Galutinis Tabako direktyvos tekstas dar gali keistis po derybų su Europos Taryba, tačiau jos pozicija šiuo klausimu yra dar ambicingesnė nei EP.

Lobistams atsilaikė

Žinia, kad pagaliau įvyko balsavimas dėl Tabako direktyvos, yra sveikintina, kadangi tabako pramonės lobistai skyrė nemažai resursų bandymams paveikti Europos Parlamento narių nuomonę dėl balsavimo.

Štai, pavyzdžiui, „Philip Morris International” lobistinei veiklai pasamdė 160 asmenų Briuselyje, kurių veikla buvo nutaikyta į ES įstatymų leidėjus. Po skandalingų pranešimų apie EP narių vaišinimus, „Philip Morris” paskelbė, kad išlaidos įmonės interesų atstovavimui ES insitucijose siekė nuo 1 iki 1,25 milijonų eurų, tačiau į jas įėjo ne tik išlaidos maistui ir vynui.

EP nariai prieš balsavimo atidėjimą yra skundęsi, kad iš lobistų sulaukia begalės elektroninių laiškų ir brošiūrų.

Daugiausiai “atakų” sulaukė Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto apsaugos komiteto (ENVI) nariai. "The Guardian" rašė, kad daugelis jų dalyvavo susitikimuose su lobistais mažiausiai vieną kartą, o kai kurie net po du ar tris kartus.