Susidūrusios su milžiniškais biudžetų deficitais ir visuomenės nepasitenkinimu tiek JAV, tiek ES bus priverstos greitai įvesti mokestį bankams, pranašauja JAV ekonomistas.

J. Sachsas prisijungė prie Londone vykdomos kampanijos dėl ES mokesčio bankams taikymo, kritikuodamas JAV dėl visuomenės gerovės ignoravimo.

JAV ekonomistas ragina, nepaisant JAV sprendimo,per kitą į kovo 16 d. įvyksiantį ES finansų ministrų susitikimą parengti planą dėl finansinio sektoriaus mokesčio. Pasak J.Sachso, didelė visuomenės parama pasiūlymui įvesti mokestį bankams netrukus privers vyriausybes įteisinti šį mokestį. Anot ekonomisto, ES turėtų įvesti „visuotinį“ mokestį ir taikyti jį „nedideliu mastu“.

„JAV biudžete mes turime milžinišką skylę ir Europoje, aš manau, yra pakankamai įrodymų,kad finansinis sektorius yra per mažai apmokestintas ir per mažai reguliuojamas“, - tvirtina J. Sachsas.

Tiek Didžioji Britanija, tiek JAV laukia balandžio mėn. pasirodysiančio TVF dokumento ir prieš priimdamos sprendimą siekia įvertinti tokio mokesčio įvedimo kaštus ir privalumus. Šiuo metu JAV ir Didžiosios Britanijos nuomonės dėl to, kokie instrumentai ir bankai turėtų būti apmokestinti, skiriasi.

Šiuo metu JAV ir Didžioji Britanija skirtingai įsivaizduoja, kaip turėtų būti apmokestintas finansinis sektorius. Pastaroji nori apmokestinti finansines operacijas, kuomet JAV dairosi į finansinių institucijų mokestį.

Tuo tarpu vartotojai baiminasi, kad papildomas mokestis bankams pabrangins jų paslaugas ir paskolas.