"Naujos finansinės perspektyvos programavimo darbai prasidės 2011-aiais, ir, be abejo, šalys narės turi teisę ir galimybę pateikti savo pasiūlymus dėl tam tikrų projektų finansavimo. Turint omeny, kad Ignalinos atominės elektrinės uždarymas yra pakankamai ilgalaikis procesas, aš manau, kad tiek Komisija, tiek vėliau atitinkamos tarybos tokius pasiūlymus svarstytų", - pirmadienį Vilniuje žurnalistams sakė A.Šemeta.

Siekdama gauti papildomų lėšų IAE uždarymui po 2013 metų, Lietuva privalės įrodyti šalims donorėms, kad ji efektyviai naudoja elektrinės uždarymui skirtas lėšas. Nuo to priklausys, ar šalis gaus dar maždaug 1,2 mlrd. eurų paramos branduolinės jėgainės uždarymo projektams.

Vokietijos koncernas "Nukem Technologies" jau trejus metus vilkina elektrinės uždarymo projektus. Iki šiol pradėta tik panaudoto branduolinio kuro saugyklos statyba, tuo tarpu radioaktyviųjų atliekų apdorojimo ir saugojimo kompleksas iš esmės net nepradėtas. .

Ignalinos AE uždarymui iš viso reikės apie 2,5 mlrd. eurų, o iki 2013 metų skirta apie 1,3 mlrd. eurų.

Iš viso atominės elektrinės uždarymo darbams ES iki 2013 metų skyrė 1,3 mlrd. eurų. Tuo tarpu iš viso uždarymo darbams reikia 2,5 mlrd. eurų, todėl baiminamasi, kad po 2013 metų Briuselis gali nebeskirti dar 1,2 mlrd. eurų.