Penktadienį Ukrainos kuro ir energetikos ministras Jurijus Boiko ir Makedonijos ekonomikos ministras Fatmiras Besimi pasirašė protokolą dėl Kijevo stojimo į Europos energijos bendriją. J. Boiko teigimu, šis įvykis Ukrainai, siekiančiai integracijos į vieningą ES rinką, yra reikšmingas žingsnis į priekį, jis padės pritraukti investicijas į Ukrainos kuro ir energetikos sistemą ir sukurs jai reformuoti reikalingas sąlygas.

Ekspertai mano, kad Ukrainos įstojimas į Europos energijos bendriją užkirs kelią „Naftogaz“ ir rusų „Gazpromo“ susijungimui.

Primename, kad 2009 m. ES įkūrė Europos dujų perdavimo sistemos operatorių tinklą (ENTSOG). Pagrindinis šios organizacijos tikslas – sukurti atvirą ir skaidrią dujų transportavimo rinką bei standartizuoti veiklos joje taisykles. Šitaip ES siekia suskirstyti kompanijas į gamybines ir eksploatuojančias tinklus, kuriais transportuojamas „žydrasis kuras“. Iš pradžių šiam tinklui priklausė 31 Europos kompanija.

„Naftogaz Ukrainy“ yra pagrindinė kuro ir energetikos sistemos įmonė, viena iš didžiausių Ukrainos kompanijų. Ji atlieka visą operacijų ciklą, įskaitant telkinių žvalgybą ir eksploataciją, žvalgomųjų ir eksploatacinių gręžinių įrengimą, naftos bei dujų transportavimą ir saugojimą, gamtinių ir suskystintų dujų tiekimą vartotojams. Ukrainoje daugiau nei 97% naftos ir dujų išgauna šiai kompanijai priklausančios įmonės, kuriose dirba apie 170 tūkst. darbuotojų.

2009 m. kovo 23 d. Ukraina Briuselyje pasirašė bendrą deklaraciją su ES dėl Ukrainos dujų tiekimo sistemos modernizacijos. Tuo metu kalbėta, kad ES tam tikslui suteiks maždaug 2,5 mlrd. dolerių paskolą. Tačiau kartu Europos Komisija pareikalavo, kad Ukraina reformuotų „Naftogaz“ ir jos dukterinių kompanijų organizacinę struktūrą taip, kad ji atitiktų Europos teisės aktų reikalavimus, tai yra, kad atskirtų „Ukrtransgaz“ nuo „Naftogaz Ukrainy“.