"Galiu pasakyti, kad Komisija labai pritaria tiek permainoms Ignalinos atominės elektrinės vadovybėje, tiek mūsų pristatytai įmonės veiklos strategijai - kuo daugiau projektų vykdyti savo, tai yra įmones jėgomis ir taip juos atpiginti bei užimti žmones, suteikti jiems perspektyvą. Nes užsienio ar Lietuvos įmones, dalyvaujančios įvairiuose energetikos projektuose, vis tiek samdo, dažnai ir nelabai oficialiai, inžinierius ir kitus specialistus iš įmonės. Jie, be abejo, geriausiai viską išmano, nes daug dirba atominėje elektrinėje", - BNS sakė Ignalinos atominės elektrinės (IAE) generalinis direktorius O.Čiukšys.

Pasak jo, praėjusią savaitę Liuksemburge pristatytą Lietuvos prezentaciją gyrė tiek slovakai ir bulgarai, tiek Komisijos žmonės.

"Gavome daug palaikymo savo veiksmams", - kalbėjo O.Čiukšys.

Jo žodžiais, "iš to puolimo, kuris vyksta Lietuvoje, daug kur tikrai pataikėm tiesiai į dešimtuką"".

Energetikos viceministras Romas Švedas ir O.Čiukšys su Europos Komisijos atstovais aptarė Ignalinos AE uždarymo eigą. Europos Komisijos organizuotame Branduolinių jėgainių eksploatavimo nutraukimo paramos programos komiteto posėdyje buvo pristatytas Ignalinos programos Jungtinio programavimo dokumento 2010 metų projektas, kuris apima planuojamus 2011 metais įgyvendinamus projektus ir yra pagrindas projektų finansavimui.

Generalinei prokuratūra šiuo metu tiria O.Čiukšio perduotus dokumentus apie viešuosius elektrinės pirkimus, kurie, kaip įtariama, galėjo būti neskaidrūs ir dėl to vilkinami bei branginami jėgainės uždarymo projektai. Šią savaitę turėtų paaiškėti, ar prokurorai pradės ikiteisminį tyrimą.

Siekdama gauti papildomų lėšų IAE uždarymui po 2013 metų, Lietuva privalės įrodyti šalims donorėms, kad ji efektyviai naudoja elektrinės uždarymui skirtas lėšas. Nuo to priklausys, ar šalis gaus dar maždaug 1,2 mlrd. eurų paramos branduolinės jėgainės uždarymo projektams.

Ignalinos AE uždarymui iš viso reikės apie 2,5 mlrd. eurų, o iki 2013 metų skirta apie 1,3 mlrd. eurų.