Strategijos projekte pagrindiniu prioritetu laikomas energetinis efektyvumas. Priemonės bus smulkiau išdėstytos naujame energetinio efektyvumo plane, kuris turėtų pasirodyti ateinantį pavasarį. ES iki 2020 m. nusistatė 20% energijos taupymo tikslą, tačiau tam, kad būtų galima išmatuoti pažangą, anot dokumento, reikės įdiegti „teisingų ir išmatuojamų tikslų komplektą“. Nacionaliniai energetinio efektyvumo veiksmų planai, rengiami valstybių narių, taps kasmetinėmis ataskaitomis.

Komisija nori išnaudoti egzistuojančių Europos statinių energijos taupymo potencialą, todėl renovacijos tempus turėtų paskatinti papildomos investicijos ir nauji finansiniai instrumentai.
Transporto sektoriuje, kurio išmetimai sudaro penktadalį Europos šiltnamio dujų emisijų, energija bus taupoma įvedant energetinio efektyvumo standartus visoms transporto priemonėms ir „griežtą automobilių ženklinimo sistemą“, teigiama strategijos projekte.

Viešasis sektorius vaidins pagrindinį vaidmenį, nes energijos efektyvumo kriterijai turėtų „tapti salyginai privalomi visose sferose, ypač skirstant viešąsias lėšas“.

Iš kitos pusės, pramonės įmonės turėtų būti skatinamos vykdyti energetinius auditus, o smulkiam ir vidutiniam verslui turėtų būti sukurtas paramos mechanizmas.

Kitas ateinančio dešimtmečio prioritetas – integruotos visos Europos energijos rinkos sukūrimas: „Naujas iššūkis 2020 metams yra sukurti stuburą elektrai ir dujoms, kad jos tekėtų ten, kur reikalinga“, teigiama dokumento projekte.

Nauja infrastruktūra

Siekiant atsinaujinančių išteklių energiją integruoti į bendrus tinklus, bus reikalinga nauja infrastruktūra, kuri bus detalizuota gruodžio mėnesį pasirodysiančiame atskirame infrastruktūros pakete.

Tam, kad Europa neliktų priklausoma nuo itin teršiančio importinio iškastinio kuro, būtina statyti naujas jungtis bei vystyti išmaniuosius tinklus, o tam reikia „plataus požiūrio į naujus finansavimo instrumentus“, rašo Komisija. Užsimenama ir apie galimybę gauti daugiau pinigų iš ES biudžeto bei raginama „mobilizuoti papildomus išteklius rengiant artimiausią daugiamečio biudžeto projektą“.
Taip pat reikės rasti pinigų modernių technologijų vystymui finansuoti. Tai kitas prioritetas, ypač dabar, kai susirūpinta, kad Kinija ir JAV jau pralenkė Europą vėjo ir saulės energetikos srityje.
Tačiau strategijos projekte beveik nėra konkrečių finansavimo šaltinių idėjų, išskyrus tai, kad ES Strateginiame energetikos technologijų plane numatytos technologijos bus „kertinis akmuo rengiant artimiausią finansų projektą, susijusį su energetiniais tyrimais“.

Strategijoje taip pat numatoma kurti bendrą ES išorinę energetikos politiką, kad blokas galėtų „efektyviai atspindėti savo bendrą rinkos svorį santykiuose su pagrindinėmis trečiosiomis partnerėmis“.