Ji pavadino visas šias priemones planu, skirtu sustiprinti „efektyvų ES pilietiškumą“ ir pareiškė, kad jos parengtos atsižvelgiant į „25 pagrindines kliūtis, su kuriomis piliečiai gali susidurti savo gyvenime, atsižvelgiant į jų skundus“.

V. Reding iniciatyvą parengė kartu su Micheliu Barnier, vidaus rinkos komisaru, kuris teigė planuojantis stiprinti vieningą ES vidaus rinką, kad ši vėl neštų naudą. „Rinka turi tarnauti ir ekonomikai, ir mūsų piliečiams“, - teigė jis.

V. Reding, atsakydama į Jose Manuelio Barroso, Komisijos pirmininko, pažadą „atgaivinti ryšį tarp piliečių ir ES“, parengė ataskaitą apie „progresą link efektyvaus ES pilietiškumo“ per paskutinius trejus metus ir pažadėjo, kad 25 jos numatytos naujos priemonės, kurios bus įgyvendintos per artimiausius trejus metus, „pagerins kasdienį ES piliečių gyvenimą“.

Pirmoji priemonė sąraše – padėti mišrioms šeimoms sužinoti, kurie teismai turi jurisdikciją spręsti dėl jų nuosavybės teisių, paskutinė – „būdai toliau stiprinti informacijos apie Europos reikalus sklaidą“, o tarp šių būdų numatomas ir „pastovesnis „Euronews“ finansavimas“.

Taip pat numatoma stiprinti turistų, užsisakančių kelionių paketus internete, teisių apsaugą ir gerinti diplomatinę apsaugą ES piliečiams ten, kur jų gimtoji šalis neturi konsulinės įstaigos. Be to, planuojama palengvinti automobilių registracijos kitose ES šalyse procedūrą ir vengti dvigubo apmokestinimo.

Pristatydama savo pasiūlymus V. Reding sakė, kad Lisabonos sutartis ES piliečiams suteikė papildomų teisių, bet „kas, jei piliečiai apie jas nežino?“. Kai kurios iš pasiūlytų priemonių turėtų gyventojams supaprastinti prieigą prie informacijos apie ES.