"Pasibaigus Lietuvos pirmininkavimui, ES baigė 2013 metus su gera nuotaika", - sakė J. M. Barroso savo kalboje Europos Parlamente, kur antradienį buvo skirta laiko Lietuvos pirmininkavimo rezultatams apžvelgti.

EK pirmininkas atkreipė dėmesį, kad šiemet prie euro zonos prisijungė Latvija. Tai, pasak jo, yra pasitikėjimo bendrąja Europos valiuta ženklas.

Savo kalboje EK vadovas prioritetu įvardino tolesnį bankų sektoriaus kūrimą, taip pat pabrėžė nacionalinių vyriausybių atsakomybę, kad būtų įgyvendinti sprendimai, susiję su jaunimo nedarbu.

Vilniaus viršūnių susitikimą J. M. Barroso pavadino istoriškai reikšmingu. "Aš suprantu, kad situacija Ukrainoje yra labai sudėtinga, mes negalime nusisukti nuo šalių, kurios nori siekti laisvės", - sakė EK vadovas.

Tuo tarpu Lietuvos valstybės vadovė Dalia Grybauskaitė pabrėžė, kad per šešis pirmininkavimo mėnesius Lietuva sėkmingai įveikė jai tekusius išbandymus, ne tik atliko visus suplanuotus darbus, bet ir nuveikė daugiau, nei buvo tikėtasi.

"Didžiuojuosi, jog mūsų šalis įrodė, kad gali atlikti pirmininkavimo užduotis taip pat gerai, kaip ir ES narės senbuvės. Lietuvos pirmininkavimas buvo išskirtinis - mums teko ne tik dvigubai didesnis nei įprastas darbo krūvis, bet taip pat reikėjo atlaikyti išorinį spaudimą. Džiaugiuosi, kad dirbome kryptingai, nepasidavėme bandymams išmušti mus iš vėžių ir nuveikėme daugiau, nei buvome užsibrėžę", - sakė prezidentė.

Tarp pagrindinių pirmininkavimo rezultatų valstybės vadovė paminėjo laiku pasiektą sutarimą dėl 2014 m. ES biudžeto, pažangą kuriant bankų sąjungą ir integruotą ES vidaus energetikos rinką.

Pirmininkavimo metu taip pat sutarta dėl strateginių energetikos projektų sąrašo, į kurį pateko ir 6 Lietuvos projektai. Užbaigtos derybos dėl laisvosios prekybos sutarties su Kanada ir pradėtos su JAV. Gautas mandatas deryboms su Kinija dėl indėlių apsaugos.

Pasak Prezidentės, tai esminiai sprendimai, kurie padės efektyviai įveikti krizės pasekmes, užtikrins pažangų ekonomikos augimą ir ES finansinį stabilumą, mažins nedarbą ir skatins konkurencingumą. Todėl dabar Europos žmonės laukia tolesnių ES žingsnių kryptingai juos įgyvendinant.

Atvira ES buvo vienas svarbiausių Lietuvos pirmininkavimo prioritetų. Lapkritį Vilniuje įvykęs viršūnių susitikimas paskatino istorinius pokyčius Rytų partnerystės šalyse. Jo metu ne tik parafuotos ES asociacijos sutartys su Moldova ir Gruzija, pasirašyti kiti svarbūs susitarimai. Vilniaus susitikimas paskatino istorinius pokyčius Ukrainoje, kurie, pasak D. Grybauskaitės, aiškiai parodė, šios šalies žmonės renkasi demokratinę, europinėmis vertybėmis grįstą ateitį.